fbpx

Защо депутатите продължават да си сливат почивните дни, докато ние работим

Денят на Съединението – 6 септември, е следващият национален празник. По закон, предложен от Министерски съвет и приет от парламента, почивните дни от тази година не се сливат.

Тази година националният празник се пада в четвъртък, а петък всички държавни служители и фирми са на работа, пише Флагман.бг.

Така сливането вече е невъзможно!

Защо обаче това не важи за властта – Народното събрание, в което на работа са 240 депутати и ен на брой техни сътрудници, и редно ли е органът, който приема правилата, да не ги спазва.

Още в края на парламентарната сесия на 44-тото Народно събрание в края на юли месец, депутатите гласуваха да работят във вторник, 4-ти септември, тоест да се върнат един ден по-рано на работа, а да почиват в петък – на 7-ми септември, за да могат да слеят трите си почивни дни. Доводът, с който това решение беше гласувано с пълно мнозинство, беше, че в Деня на Съединениято някои от тях ще са по празнични меропрития в страната.

Някои депутатите със сигурност ще отбележат и ще се покажат пред камерите на 6-ти септември, но  най-вероятно с бързите си коли, лесно могат да се появят на работа, както всички – обикновени хора на 7-ми септември. Само ще отбележа, че това не е първото сливане на празниците, което депутатите си гласуват.

Мотивите за прекъсване на практиката да се сливат почивните дни беше по предложение на бизнеса, заради загубите които търпи, когато цяла България спира да работи по 3-4 дни. Въпреки че пък имаше съпротива от туристическия бранш, който печели при сливане на празниците, тъй като хората се отправят на почивка. Макар и да имат своето основание и двете страни, въпросът тук е защо депутатите не спазват правилата, които ни налагат с гласуването си.

Макар и това да не е най-големият проблем на държавата, е показателен пример, че няма как хората, които трябва да дават пример, да се държат като ученици, бягащи от клас.

За съжаление, това е показателно и за цялата им работа в Народното събрание – за някои от тях, като Делян Пеевски, всеки парламентарен ден е почивен, за някои – само половината дни. 

Но ако една власт не започне да дава пример на обществото от работните си навици, а почива, докато народът работи и то благодарение на приетото от нея решение, няма как да има доверие в парламента в парламентарна република България. Това, което през месец показват социологическите проучвания.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!