fbpx

Защо вкусът на доматите вече не е същия

Все по-често се случва домати, дори закупени от частен производител на село, да се окажат разочарование по отношение на вкуса – той не е толкова „доматен“, колкото очакваме. Оказва се, че това не е някаква заблуда. Американски учени са открили обяснението за промяната на вкуса на тази толкова популярна земеделска култура, случила се през последните десетилетия, пише „Накратко“.

Проучването на генома на домата започва през 2012 година. За базисна оценка е взет сорта Heinz 1706. След това учените са определили пангена (съвкупността от всички гени на дадена група организми) на 725 сорта култивирани и диворастящи домати. Сравняването на данните показва, че при култивираните сортове домати липсват почти 5000 гена от пангена.

Най-значимо се оказва отпадането на веригата гени TomLoxC; те се явяват катализатори за биосинтеза на редица липидни (мастни) летливи химически съединения, които отговарят за аромата и вкуса. TomLoxC се открива при 90% от диворастящите сортове домати, но при културните се среща – в най-добрия случай – при само около 2%.
Точно поради тази причина диворастящите домати ни се струват по-вкусни, отколкото онези, които купуваме по пазарите.

Изследователите са установили и още един „притеснителен“ феномен при култивираните сортове домати – те са с изключително ограничено генетично разнообразие. Причина за това е селектирането, при което всичко „излишно“ е изтласкано от по-агресивните гени, които придават на култивираните сортове устойчивост към болести, по-бързо зреене, обилно плодоносене и дълготрайност на плода.

В световен мащаб търсенето на домати се радва на голям интерес. Само в САЩ средногодишно един човек консумира не по-малко от 9 килограма пресни домати и още около 33 килограма в продукти от преработени. Биолозите предлагат, да се започне селекция на нови сортове домат, като смятат, че връщането на вкусовите и ароматни гени би допринесло отново да се наслаждаваме на истинския вкус на популярния продукт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!