fbpx

Захарта вреди на организма

zdrave.to

Няколко мащабни проучвания през 2018 г. доказаха: захарта е по-опасна, отколкото сме си мислели преди. Тя може да причини преждевременно раждане, да “изгори” панкреаса, води до проблеми с паметта, а СЗО призова да ограничим максимално количеството приемана с храните захар. Какви други здравословни проблеми очакват хората, които прекаляват със захарта? Колко лъжици захар може да сложим в чая и кафето си, без да навредим на здравето си? Отговорът на тези въпроси звучи просто – нито една.

Въпреки информацията в интернет, че 5-6 чаени лъжички захар на ден се счита за безопасна норма, лекарите не подкрепят такива препоръки. От научна гледна точка можем да говорим само за безопасната употреба на прости въглехидрати. Въглехидратите като цяло, трябва да бъдат около 60% от дневния калориен прием. 20% от това количество могат да се полагат на простите въглехидрати – това са захари, които се срещат в плодовете, скорбялата, млечните продукти и зърнените храни. Ако превърнем количеството въглехидрати в грамове, то в зависимост от възрастта, начина на живот и пола ни, на ден се препоръчва да се използват от 200 до 330 г въглехидрати. От тях 50 г могат да са прости, но не става въпрос за ядене на две супени лъжици рафинирана захар на ден.

Лош навик

Но ако захарта не носи никаква полза за тялото, тогава защо толкова много от нас постоянно търсят нещо сладичко? Работата е там, че захарта води до пристрастяване. Освен това пристрастяването към сладкото се развива 8 пъти по-бързо от привикването към кокаина.

Когато консумираме храни, които съдържат много захар, нервните клетки на вкусовия апарат, възприемайки сладостта, дават сигнал за произвеждането на опиати, включително ендорфини – химични съединения, които се произвеждат в мозъка и доставят удоволствие. Освен това тези вещества временно намаляват болката и стреса. Преживяването на такива приятни усещания понякога води до това, че човек започва да изпитва неустоимо влечение към сладките неща.

И производителите на храни са наясно, че сладкото води до пристрастяване, така че те добавят захар към почти всяка храна, която преминава през промишлена преработка – млечни продукти, мюсли, сосове, сладкарски изделия, сокове и т.н. Над 60 хиляди различни продукта преминават през процес на промишлена преработка и в 80% от тях се добавя захар.

Защо е опасно прекаляването със захар?

Захарта може буквално да унищожи тялото отвътре. Представяме ви само част от здравословните проблеми, до които може да доведе прекомерната страст към сладкото:

n Захарен диабет

Употребата на захар причинява бързо повишаване на кръвната захар, стимулира освобождаването на големи количества инсулин. Ако такива скокове се случват достатъчно често, тогава се развива инсулинова резистентност – клетките губят инсулинова чувствителност, което по-късно може да доведе до развитие на диабет тип 2.

► Атеросклероза

Според последните проучвания любовта към сладките храни увеличава риска от атеросклероза. Под въздействието на глюкозата стените на кръвоносните съдове се възпаляват и молекулите на липопротеините с ниска плътност (т.нар. лош холестерол) се прикрепят към възпалените зони и на това място започва да се формира съдова плака. Първоначално, луменът на съда просто се стеснява, но след това може да се затвори напълно.

► Възпалителни процеси

Захарта провокира възпаление не само на кръвоносните съдове, но и на почти всички тъкани в нашето тяло. Това могат да бъдат нервни клетки, кости и лигавици, покриващи кухините на различни органи. Злоупотребата със захар увеличава риска от развитие на всички заболявания.

► Безплодие

Излишната захар в храната може да предизвика развитие на поликистоза на яйчниците (това заболяване е свързано с нарушена чувствителност на клетките към инсулина) и да доведе до функционално безплодие заради срив в хормоналната система. По този начин жените, които злоупотребяват със захарта, могат да придобият мъжки черти, поради увеличаване на производството на тестостерон, а мъжете обратно – да станат женствени, поради повишеното производство на естроген.

► Отслабване на имунитета

Излишната захар в менюто предизвиква автоимунни процеси и отслабва защитата на организма от вируси и бактерии.

► Разрушаване на вътрешните органи

Редовното, силно увеличение на нивото на глюкоза в кръвта, води до факта, че тя встъпва в реакция с протеините, участващи в производството на всички хормони, ензими, които са част от основните вещества, изграждащи стените на кръвоносните съдове, епитела, клетъчните мембрани. В резултат на това взаимодействие протеинът се окислява – “озахарява се”. Този процес се нарича гликация. В резултат на това се наблюдава постепенно разрушаване на тъканта на органа.

► Преждевременно стареене

Окисляването на дермалния колагенов протеин, дължащо се на прекомерния прием на захар, е основен фактор за стареенето. Ето защо, при любителите на сладки неща бръчките се появяват по-рано, отколкото при връстниците им, безразлични към захарта.

► Храносмилателни нарушения и гъбични заболявания

Изобилието от сладкиши често нарушава чревната микрофлора. Това се дължи на факта, че основната храна за условно патогенни микроорганизми е захарта. Ето защо хората, които обичат сладки неща, често се сблъскват с нарушения на чревната микрофлора. А жените – с нарушена микрофлора на влагалището, което може да доведе до развитие на млечница.

Според белгийски учени захарта може да е причина и за развитието на злокачествени тумори. Раковите клетки се размножават за сметка на много бързо протичащата гликолиза (това е процесът на разграждане на глюкозата без кислород). Скоростта й в туморните клетки може да бъде двеста пъти по-висока, отколкото в нормалните тъкани. Страничен продукт от свръхбързата гликолиза е фруктозата 1,6-бисфосфат, която е в състояние да активира специални протеини, които предизвикват още по-голям растеж на злокачествения тумор. Според проучване на международна група учени, прекомерната консумация на захар може да причини рак на ректума, гърдата и пикочния мехур.

► Мозъкът не се нуждае от захар!

Всеки знае, че глюкозата е основното гориво за мозъка. Около 100 г от това вещество дневно консумира човешкият мозък на човек с тегло 70 kг. Около 20-25% от дневното калорично съдържание на диетата се изразходва за мозъчна дейност по време на интензивна умствена работа. За да поддържа жизнено важните си функции, да предава сигналите и да възпроизвежда елементарни операции, мозъкът се нуждае от около 400-500 ккал. А при повишена умствена активност тези цифри понякога нарастат два пъти. Най-много калории се изразходват, ако накарате човек да решава необичайни задачи.

Можем да нахраним интелекта си само чрез директно извличане на захарта от кръвта. А в нея захарта може да попадне по два начина – с храната и от стратегическите резерви на тялото. Също така, глюкозата може да бъде произведена от организма от аминокиселините.

Глюкоза от храната

Ако сте си хапнали добре и в менюто ви е имало сложни въглехидрати (зърнени храни, зеленчуци, бобови растения), глюкозата ще попадне в кръвта ви в рамките на 2-3 часа.

Глюкоза от запасите в тялото

В тялото тя се натрупва като гликоген в черния дроб и мускулите. И именно чернодробните резерви са предназначени за работата на мозъка, мускулите акумулират резерви за себе си. Инсулинът потиска разграждането на гликогена – неговото разлагане започва само след падането на глюкозата в кръвта и намаляването на синтеза на инсулин. Стресът напротив – допринася за изгарянето на тези запаси.

Милена ВАСИЛЕВА

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!