fbpx

Затягат контрола при безработните с помощи за общественополезен труд

източник: БНТ

Затягат контрола над безработните, които получават социални помощи срещу общественополезен труд. 72 общини могат да наемат 200 организатори по програма, субсидирана от държавния бюджет. Задачата им е да следят дейността и да разпределят задачите на полагащите общественополезен труд безработни.

Над 28 хиляди безработни в страната полагат по 4 часа общественополезен труд 14 дни в месеца, за да получават социални помощи. Сред тях са и Сийка и дъщеря й, които метат улиците в Асеновград, разказва БНТ.

Сийка: Аз наистина все искам работа. Обаче, когато тази работа не е за мен – аз съм болна, отказвам се.

Хората като Сийка получават между 49 и 70 лева месечна помощ. В община Асеновград общественополезен труд полагат около 250 безработни. В момента ги контролират шестима инспектори.

Мария Вълканова – зам.-кмет на община Асеновград: Имаме доста сериозни проблеми. И затова и кандидатствахме по тази програма за допълнителни организатори, за да можем по-отблизо да контролираме процеса по полагане на този общественополезен труд.

По програмата на Агенцията по заетостта общината е назначила още 4-ма души, които ще организират и наблюдават дейността на безработните срещу минималната заплата. Сред тях е и Йорданка Димитрова, която дълго време е била безработна.

Йорданка Димитрова – организатор на безработни: Трябва да измитаме алейката – градинката да се направи оборка, да се изхвърлят кошчетата. След като им поставя задачите, аз минавам и просто ги контролирам.

Гюлчан Парафит – експерт в община Асеновград „Тука вече идва и административното обслужване, където документите ще бъдат попълвани от тези инспектори, които са в момента.

Всеки организатор ще отговаря за до 50 души от различни райони на общината и ще подава информация към социалните служби.

Надка Дойчинова – експерт в АСП: Отпускането на помощта за съответния месец е свързано с това, какво ще бъде подадено от общината и дали ще бъде подадено навреме за действително положения общественополезен труд. Ще имаме по-добър контакт между двете институции.

72 са общините, в които има много безработни на социални помощи. Те са включени в програмата, която освен да контрлира, трябва да подготви безработните за трудовия пазар.

Кремена Калчева – главен директор „Услуги по заетостта“, Агенция по заетостта: Ще поддържаме или ще създаваме трудови навици в хора, които или не са работили, или са загубили регулярната си работа преди доста време.

При първи отказ да положат общественополезен труд, помощите на хората се спирт за 2 месеца, а при повторен – за 2 години. През първото полугодие са санкционирани общо около 4 хиляди души.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!