fbpx

Засега е само идея: Вдигат заплатите на кметовете, важното е да не вземат повече от министър

Държавата обвързва заплатите на кметовете и областните управители с възнагражденията на министрите. От следващата година заплатите на кметове, заместник-кметове и кметски наместници ще се гласуват от общинските съвети, като максималният им размер не трябва да надвишава основната заплата на министър. Това предвиждат промени в постановление на правителството за заплатите в бюджетните организации, публикувани за обществено обсъждане, чийто краен срок е 27 декември, съобщи Дарик.

Промяната ще даде възможност за по-високо възнаграждение на кметовете в по-богатите общини, тъй като до момента кметските заплати бяха обвързани с нивата и степените на заплащане в държавната администрация. Увеличение на заплатата ще получат и областните управители – техните възнаграждения ще бъдат равни на 80 процента от заплатата на министър, което при сегашната й стойност прави 3660 лева.

Между 800 и 2600 лева месечно получава кмет на община с население от 50 хиляди до 100 хиляди души. Размерът на заплатата се определя според таблица, свързана с минималните и максималните размери на заплащане за служителите в държавната администрация.

Според предложените промени възнаграждението на този кмет ще се определя с решение на общинския съвет и може да стигне до размера на заплатата на министър – близо 4600 лева към момента. За кмета на София, който в момента е ограничен от таван в размер на 3100 лева, това ще бъде възможност за съществено увеличение. Теоретично ще има шанс и за вдигане на заплатите на кметските наместници, които в момента получават най-ниските възнаграждения в местното самоуправление – от минималната работна заплата до 700 лева.

Заплатите на областните управители ще бъдат обвързани като процент от заплащането на министрите и през следващата година могат да нараснат от сегашния таван от 2700 лева до 3660 лева. Възнагражденията на техните заместници ще бъдат фиксирани в размер на 80 процента от заплатите на областните управители, което означава малко над 2900 лева догодина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!