fbpx

Законът „Пеевски“ за медиите мина на първо четене, ГЕРБ, ДПС и ОП са „за“

Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски. „За“ гласуваха 92 народни представители, „против“ бяха 12, а 28 се въздържаха. Подкрепата дойде от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, а БСП и „Воля“ бяха „против“, пише Actualno.com.

Става въпрос за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с които да се задължи доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно.

Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. По време на дебатите днес социалистът Антон Кутев заяви, че у нас има събиране на бизнес и политика. „Заради подписа на г-н Пеевски под закона няма да го подкрепя. Той цели единствено и само да изчисти образа на Делян Пеевски“, категоричен беше Кутев. „Има определени личности, които са формулирани като символи на смесването на бизнес и политика. Няма как да убедя нашите избиратели, че Пеевски не е символ на това“, обяви социалистът.

Според него законопроектът е следващата крачка за разграждане на държавността. „С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които въпреки тяхното мнение могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, нито пък Народното събрание може по някакъв начин да реагира на техните изблици на налагане“, каза още Кутев. В защита на законопроекта се изказ Йордан Цонев.

По думите му Пеевски не бил монополист и издател на всички медии. Според него проектът щял да покаже има ли монопол на медийния пазар. „Законопроектът не е с имиджова цел. Пеевски не защитава бизнеса си с работата си в парламента“, категоричен беше Цонев. Свидетелство за това били внесените от него закони, които били изцяло в интерес на българското общество.

Пеевски „забрави“ да декларира частен интерес за медийния си закон Депутатът от ДПС Делян Пеевски не е декларирал частен интерес при внасянето на медийния си законопроект. Това съобщиха от пресцентъра н… Прочети повече „Законопроектът е в правилната посока“, заяви още Йордан Цонев, като добави, че неприемането на закона обслужвало фалшивите новини. „Това е много смела законодателна инициатива на господин Пеевски, мен и моите колеги“, категоричен бе той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!