fbpx

Забраниха на Миро да пее „Гълъбо“

trafficnews.bg

Феноменалната песен „Гълъбо“, която предизвика фурор от първата си поява в публичното пространство, отива в историята. Поне във варианта на живо изпълнение на Миро, предава Трафик Нюз.

На 25 юни авторът на текста и музиката Вида Пиронкова е изпратила нотариална покана до певеца, с която му забранява всяко публично изпълнение на живо под каквато и да е форма и начин, допълва Трафик Нюз.

Това става ясно от писмо на Музикаутор до композитора и текстописец Вида Пиронкова. Пловдивчанката е оттеглила от управлението на организацията всички песни, на които е автор на музика, текст или аранжимент, включително на „Гълъбо“. Аргументът на Пиронкова да забрани на Миро живи изпълнения на песента е неуважителното му според нея отношение, демонстрирано по време на концерта за наградите на БГ Радио, където песента получи три статуетки.

До медиите и организаторите на концерти, събития, корпоративни партита, публични изяви на живо, както и до собствениците на пиано барове и нощни клубове в цяла България! Също и до моите приятели, които неволно станат свидетели на нарушаване на волята ми. Този пост е официален и също публичен! От днес нататък за всяко едно изпълнение на мое произведение и най-вече на песента „Гълъбо“, моля да се обръщате лично и единствено към мен! Всеки друг случай е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, написа Вида на стената си във фейсбук.

„Гълъбо“ се превърна в явление в съвременната българска музика. Клипът към песента полетя в YouTube от продуцента Игор Марковски в началото на февруари миналата година. Буквално за дни изпълнението на Миро в акомпанимент на виртуозния пианист Людмил Ангелов и пловдивската виолончелистка Анет Артинян взриви мрежата. „Гълъбо“ бе първият сингъл от албума „Емпатия“ на Вида Пиронкова. Клипът с участието на Димо Алексиев и Красена Ангелова бе заснет и регисиран от Васил Стефанов и Стефка Николова.

До момента „Гълъбо“ има милиони гледания и очевидно от последните награди на БГ Радио ще продължи да е една от най-красивите и любими български песни.

За съжаление на феновете между автор, продуцент и изпълнител възникна конфликт и така се стигна до решението на Вида Пиронкова да спре живите изпълнения на песента от Миро.

Законът за авторското право и сродните му права в чл. 58 разрешава такива спорове и гласи, че използването на музикални и свързани с тях литературни произведения по време на концерти и други публични прояви може да бъде осъществено само след предварителното и писмено съгласие на автора на съответните произведения. В случай, че такова не е налице използването на „Гълъбо“ и други творби на Вида Пиронкова е нарушение и подлежи на санкции.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!