fbpx

Животновъдите идват да търсят сметка от МЗХ, БАБХ отговори: Недостатък ни е да информираме

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на животни. Той ще се проведе на 18 юли, от 12:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. „Христо Ботев“ в София. За пореден път асоциацията представя исканията заради случващото се в Ямболска област. Припомняме, че там бяха избити хиляди животни заради опасност от зараза с африканска чума. Болестта не се предава на хора, но е силно заразна за животни. Заради получени резултати от френска лаборатория – информацията на Actualno.com е, че това е CIRAD.

Поради болестта, БАБХ определи трикилометрова предпазна зона около засегнатите обекти и десеткилометрова наблюдавана зона около село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево. В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забраняват търговията, придвижването и транспортът на дребни и едри преживни животни. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не оспорва тази информация, но категорично настоява за в пъти по-високо обезщетение на глава добитък, отколкото дава държавата.

Исканията за обезщетения са:

1. 40 лева на животно заради загубите поради чумата плюс обезщетения по пазарни цени за всяко евтанизирано животно.

2. 20 лева на животно, с които да се компенсират загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания (бел. ред. – наредбата задължаваше животновъдите на практика да предават по 70 литра мляко задължително на мандрите, защото се промени принципът на доказване нуждата от субсидия – не на глава животно, а на произведено количество мляко)

Освен това, асоциацията иска оставките на заместник-министъра на земеделието д-р Цветан Димитров, на Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, заради които тази криза, според животновъдите, е факт.

Позицията на БАБХ Заради многото работа допуснахме недостатък, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджанско. Ясно е, че не сме ви информирали достатъчно добре. Изглежда, че това си ни е недостатък. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни, предаде БГНЕС. Нашата агенция е органът, който дава гаранции за здравето на животните, заяви директорът на БАБХ.

В агенцията непрекъснато си мислели какво трябва да правят и изпуснали нещата в медиите. Илиев обаче каза и друго – че се действа професионално и че ако предварително било обявено какво се готви, някои стопани можело „да вземат мерки“ и да почнат да крият животни, или дори да ги продават.

„Правим нещата правилно и професионално“, подчерта той. Съмнението за състоянието на животните е изключително несъстоятелно. Заболяването е ново, подчерта Илиев. Въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни, каза още той. „В момента имаме птичи грип, патиците не умират, но мога да го разпространяват. В същото време кокошките боледуват и умират. Не винаги трябва да се търси смъртност“, каза Илиев. „За чумата най-напред почва да се говори около 1940 година, но тръгва от Африка, движи се в продължение на годините“, поясни той.

По този повод финансистът Владимир Каролев, който беше съветник на предишния икономически министър Божидар Лукарски в кабинета „Борисов 2“, язвително каза следното във Facebook: „От друга страна, не може да се отрече брилянтната комуникация на държавните институции, които от днес за утре тръгват да колят здрави кози, пръчове и крави по села и паланки, защото можело да се разболеят.

Можем да сме спокойни, че милионите за комуникационни стратегии и PR тактики са ефективно „усвоени“ в полза на народа и нито лев не е даден на наши хора да делят баницата“.

Интересна позиция обаче има Единната народна партия на Мария Капон. Според нея не БАБХ е виновна, а земеделският министър, тъй като не е работа на БАБХ да върши пиар дейност. „Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се извършват анализите и да обяснят защо е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са готови анализите на взетите проби?

Министърът и премиерът трябва да обяснят как са взети 6000 проби, без да разберат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на собствениците, на чиито животни са взети пробите, тоест публично оповестяване на лабораторните дневници? В случая, че тези факти не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се стимулира отглеждането на вълци, а не на овце и кози“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!