fbpx

Жените на Земята не достигат

Жените на планетата не достигат, алармират учените, позовавайки се на резултатите на международно изследване.

Проучването, публикувано в списанието PNAS (Трудове на Националната академия на науките на САЩ) и проведено под ръководството на Фенцин Чао от Сингапурския университет, е установило, че започвайки от 70-те години на миналия век на Земята има недостиг на 23,1 милиона жени. След като изучили количеството на раждане на мъже и жени в цял свят и сравнили резултатите със средното естествено еталонно съотношение, изследователите демонстрирали, че в 12 държави има голямо количество деца от женски пол, които е трябвало да се родят, но това така и не се е случило, пише Монитор.

Това явление е най-ярко изразено в Индия и Китай, където през периода 1970-2017 г. не са достигали съответно 11,9 и 10,6 милиона момичета. Имайки предвид, че населението на тези две държави е 38% от цялото население на Земята, а също така факта, че в тях се случва една трета от ражданията изобщо, можем да твърдим, че те са и основни виновници за демографския дисбаланс, който цари на планетата, пише в. „Фигаро“.

Тези отклонения са обусловени от политиката „едно семейство, едно дете“, въведена през 1979 г. в Китай и променена през 2016 г., както и от социално културния контекст на предпочитанията на родителите (предпочитат да имат момчета), свързани със понижаването на раждаемостта. Във Виетнам подобно явление се засилва от 2001 г., когато средния брой на деца на една жена е спаднал до две. Същата ситуация се наблюдава и в Хонконг, където през 2004 г. на една жена се е падало само едно раждане. Като цяло седем държави, споменати в изследването, са азиатски, но Тунис, Албания и Черна гора също страдат от недостиг на жени.

Авторите на изследването също така подчертават връзката между селективните аборти с развитието на утразвуковата ехография. От 70-те години на миналия век насам технологиите за предварително определяне на пола на плода стават все по-достъпни. И оттогава в държавите, в които наследникът на рода се смята за по-ценен от наследничка, стават все по-разпространени селективните аборти. Понякога някои семейства прибягват до няколко последователни аборта, докато не се роди дългоочакваната мъжка рожба.

Ако се вярва на статистиката в сайта countrymeters.info, в България в момента съотношението мъже-жени е в почти пълен баланс 48,3%-51,7 или 3 360 839 към 3 596 018 души.

монитор

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!