fbpx

Ето 6 храни, с които да надвием пролетната умора

С настъпването на пролетта ни навестява и пролетната умора. Нейните най-изявени симптоми са отпадналост, често главоболие, изтощение. Това състояние, характерно за края на най-студения период от годината, понякога води и до депресивни състояния и най-често се дължи на недостиг на витамини и минерали в организма и спадане на имунитета, пише www.bulnews.bg. Известно е, че храненето оказва съществено влияе върху имунната ни система, която през зимните месеци рязко губи сили заради инфекциозни заболявания, но и заради редица други фактори като недохранването, хранителните дефицити и поднорменото тегло, но също така и прекомерният прием на храни, нездравословният модел на хранене, свръхтеглото и затлъстяването.

През зимните месеци ние често приемаме бедна на витамини и минерали храна, което води до дисбаланс в организма. Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават устойчивостта на имунната ни система и с първите топли дни ние започваме да усещаме т.нар. пролетна умора. Природата има лек за това състояние и то се крие в пресните храни. Копривата, спанакът, лапада и пресните билки са само част от полезните пролетни храни, с които можем лесно да преборим чувството на отпадналост, сънливост и умора. Единственото, което трябва да направим е да ги включим в ежедневното си меню. Ето някои от храните, които ефикасно се справят с пролетната умора:

1. Коприва

Копривата е съкровищница от витамини и минерали. Тя е богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и различни минерали — калий, калций, магнезий, желязо. Повдига общия тонус и имунитета, лекува анемия и ставни проблеми.

2. Маруля

Тя съдържа витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк, осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането. Всички сортове зелена салата са много подходящи за диети, тъй като имат малко калории, а наличието на фибри помага за храносмилането и придава чувство на ситост.

3. Репички

Пролетната салата не може да мине без репички. Те съдържат малко калории и въглехидрати, но това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според изследвания консумацията на кореноплодни зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

4. Глухарче

Още от древността глухарчето се добавя в салати и диетични ястия. То е използвано за лекуване на всякакви чернодробни и храносмилателни проблеми. Листата са по-горчиви, но вървят добре с други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да подобряват обмяната на веществата, включително при затлъстяване и диабет. В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и голямо количество инсулин. Приемът му води до понижаване на нивата на кръвната захар и може да се прилага при лечението на диабет.

5. Спанак

Вкусните листа на спанака са отличен източник на желязо, особено ценно за вегетарианците, което играе ключова роля в процеса на пренос на кислород в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.

6. Лапад

Този диворастящ зеленолистен зеленчук е добре познат у нас като чуден лек срещу анемия, стрес и разбира се, пролетна умора. Той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет в градината, наред със спанака, копривата, киселеца. Лападът е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, както и на минерали като желязо, калций, калий, фосфор и натрий – все неща, чиято липса усещаме в началото на пролетта.

В пролетното ви меню е препоръчително да присъстват и храни, които повишават настроението. Такива са храните, които подпомагат образуването на хормона на щастието — серотонин. Такива храни са ягодите, бананите, кивито, зелените салати, морковите, зеленият лук, копривата, а също и бобовите култури за добър тонус като фасул, леща, грах, соя и нахут.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!