fbpx

Ето колко ще струва уикенд винетката

Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари, ще струва около 10 лева, каза на пресконференция днес председателят на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Той представи начините за купуване на електрони винетки за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона след въвеждането на новия начин за плащане за ползване на републиканските пътища.
Глосов подчерта, че няма да има промяна в цените на винетките. Ползването на всички пътища за година ще продължи да струва 97 лв, за месец – 30 лв., за седмица – 15 лв.
Стикерите, които сега показват срочността на винетките, обаче остават в миналото. Техните електронни аналози ще могат да се купят от около 500 терминала, монтирани на ключови места по пътищата и по граничните пунктове. Устройствата ще работят с дебитни и кредитни карти, но не и с пари в брой, уточни Глосов, цитиран от агенция „Фокус“.

Ще има възможност и за плащания на винетките през мобилно приложение. Остава и възможността разрешение за ползване на пътната мрежа за определен период да се купи както сега – от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ, пощенските клонове и други познати канали.
След 15 декември всеки, чийто автомобил има винетка от сегашния тип с важаща валидност след 1 януари 2019 година, ще трябва да въведе данните й в електронната система, която ще се използва за контрол. „Ако шофьор притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от проверяващите, като няма да бъде констатирано нарушение“, поясни инж. Глосов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!