fbpx

Ето как да окажете 1-ва помощ при ухапване от куче

Ухапването на кучета най-често се случва на ръце, крака и гърди. В същото време раните обикновено са заразени със слюнката на животното и имат силно изразена тенденция към бързо развитие на инфекция, защото кучетата никога не почистват зъбите си, пише Zdrave.to.

Ако кървенето след захапка не е твърде силно, не се опитвайте да го спрете незабавно. Заедно с кръвта от раната, слюнката на животното се измива, а оттук и микробите навлизат в плътта.

Мястото на ухапване трябва да се измие със сапун, разреден във вода (по-добре антибактериален), тъй като сапунът е в състояние да унищожи вируса на бяс. Самата рана може да се третира с 3% разтвор на водороден прекис.

Не е нужно да използвате алкохол, йод или парфюм, можете да изгорите голата тъкан и да  се излекувате по-бавно. Можете да обтаботите кожата около раната с 5% разтвор йод.

След това е необходимо да се наложи стерилна превръзка върху раната и да се свържете с най-близката лечебна институция. Трябва да направите това при всеки случай, дори ако сте сигурни, че кучето ви е ухапало вкъщи и е ваксинирано.

Раната трябва задължително да бъде лекувана от специалист, тъй като тъканите, разкъсани от зъбите лесно се заразяват с микроби. Освен това, без медицинска помощ, раната може да се лекува много дълго, а след това да остави груби белези.

Посещението на лекар също е важно за предотвратяването на бяс. Изследванията показват, че слюнката на животните съдържа вирулентен вирус на бяс не само по време яростна атака или в пик на заболяването, но също така и 24-28 часа преди началото на клиничните признаци на болестта. Има случаи, когато вирусът вече е бил в слюнката 5 и дори 14 дни преди началото на самата болест у животното.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!