fbpx

Ето как да настроите алуминиевата дограма на зимен режим

www.obekti.bg

Някога с началото на зимата хората облепваха дървените прозорци с хартиени ленти и запълваха празнините със силиконова пяна. С навлизането на алуминиевата и PVC дограма тези притеснения могат да бъдат забравени.

Често пъти, обаче, дограмаджиите гледат бързо да се справят с работата си и забравят да кажат на щастливите собственици на нови прозорци две важни неща. Първо, всички движещи се части изискват редовно смазване. Извършвайте процедурата най‐малко веднъж годишно, като смазвате с обикновено машинно масло. На второ място, със смяната на сезоните прозорците трябва да се обръщат в летен и зимен режим съответно.

Преди това, с началото на зимата, хората лепели техните дървени прозорци с хартиени ленти и запушвали разликата с пяна. С инсталирането на вътрешен пластмасов прозорец тези притеснения могат да бъдат забравени. Как да регулираме прозорците? Почти всички съвременни модели имат възможността да се регулират. За да се уверите, че е възможно регулирането в друг режим, просто проверете за наличието на специални болтове (пинове), разположени от страната на крилото. Ако имат дупки за шестограм или отвертка тип звезда, и ако имат овален болт, то със сигурност има възможност за регулиране на летен и зимен режим. Но това е добре все пак да се уточни преди монтажа на прозорците.

 

За да регулирате режима на прозорците, просто завъртете с помощта на подходящ инструмент всичките болтове на крилото (колкото по‐голям е размерът на прозореца, толкова повече са те на брой) до желаната позиция.

Ако режимът винаги е настроен на зимен, това води до допълнително натоварване на уплътнителната гума и тя се износва по‐бързо. Притискащата сила на прозореца е лесно да се провери. Пристегнете лист хартия ‐ ако може да бъде лесно отстранен, прозорецът е в летен режим./ За жената

Ето и още един поглед:

Как да ги настроим?

През лятото сезонният режим ви позволява да намалите налягането между външната част на рамката и гуменото уплътнение. По този начин въздухът циркулира по-свободно. В зимния режим пък се случва тъкмо обратното – топлината се съхранява вътре, тъй като налягането се увеличава.

Първо, вижте дали и вашите прозорци могат да променят режима си. Как? Погледнете дали имат винтове отстрани на крилото. Ако разполагат със задвижване за шестостенен ключ или са в овална форма, тогава тези прозорци могат да се коригират сезонно.

След това нещата са сравнително лесни. Просто е необходимо да завъртите винта надясно или наляво на 90 градуса, в зависимост от това в кой режим трябва да преведете прозорците. Направете всичко внимателно.

Намерете разположението на всички винтове на прозореца. Възможно е броят да се различава в зависимост от размера на крилото или от производителя. Необходимо е да завъртите всеки винт– иначе просто няма да постигнете желаните резултати. Трябва да разполагате и с подходящите инструменти – шестостенен ключ или отвертка (стойте настрана от клещите).

Важно: не завъртайте винта докрай! Той трябва да превърти точно на 90 градуса. Ориентирайте се по отметката.

Ако сте направили всичко правилно, прозорецът ще се затваря по-плътно. В противен случай нещо сте объркали. Проверете отново всички винтове – уверете се, че са превъртени в правилната страна.

Можете да проверите доколко натегнат е прозорецът с най-обикновен лист хартия. Затиснете го с прозореца и се опитайте да го махнете. Ако излиза трудно, значи е в зимен режим.

obekti.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!