fbpx

Ето как да докажем безплатно екокатегорията на колата и да платим по-малък данък!

www.blagoevgrad24.bg

Електронно запитване до производителя на автомобила и отговор от негова страна за екологичната категория на превозното средство е доказателство, което би послужило пред КАТ за вписване на екокатегорията и отразяването й при изчисляването на данъка на колата. Този безплатен вариант за сдобиване с удостоверителен документ препоръчаха от националната Пътна полиция, ден след като от Столичната дирекция на вътрешните работи свалиха публикуваните указания, според които екологичната категория се доказва с документ от официалното представителство на марката автомобили срещу заплащане.

Наличието на екокатегория се отразява върху размера на данъка и в зависимост от нивото й, дължимата сума може да нарасне или да намалее спрямо старата формула. От институцията, която поддържа регистъра на пътните превозни средства у нас, не са изчислявали колко са собствениците на автомобили, които нямат вписана екологична категория, но знаят, че това включва хората, които са регистрирали колата си преди 2007 година, както и тези, които след 2007 г. не са представили документ за тази категория. Въпреки че данък МПС за 2019 година вече е изчислен от общините по новата формула, той може да бъде преизчислен, ако съответният човек реши, че му е изгодно вписването на екокатегория, обясниха от Националното сдружение на общините.

Проблемът с невписването на екокатегорията на колите у нас датира още от приемането ни в Европейския съюз, твърди председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов. Според него сегашната ситуация е резултат от немарливостта на служителите на Пътна полиция: „Откакто влязохме в ЕС, масово не записват категорията. Последните две-три години започнаха да записват. И в момента какво става? За един данък от 20 лева човекът ще плати 80 минимум“.

Освен невписаните с екокатегория автомобили след 2007 година, засегнати от дилемата, дали да докажат наличието на такава, са и собствениците на превозни средства с по-стара регистрация, пише „Дарик“. От Пътната полиция обаче не знаят какъв е броят на тези хора и напомнят, че е личен избор на всеки гражданин да пресметне, дали вписването на екокатегория ще намали или ще увеличи размера на данъка, и тогава да реши какво да предприеме.

След като вчера от СДВР премахнаха указанията за сдобиване с удостоверение за екокатегория, чиято цена излиза около 100 лева, днес от Пътната полиция дадоха вариант за безплатно придобиване на такъв документ – с електронно писмо до производителя на автомобила и получен отговор за съответната категория, който ще се зачита от органите на МВР.

А шофьорите, които вече са разбрали новия размер на данъка или дори са го платили, могат да поискат преизчисление, ако решат, че вписването на екокатегория им е по-изгодно, обясни Даниела Ушатова, експерт в Националното сдружение на общините: „Има процедура, която е установена в данъчно-осигурителния процесуален кодекс и бихте могли да поискате такова възстановяване, ако докажете, че наистина не е било коректна информацията за вашия автомобил и той притежава съответната екологична категория“.

Даже и да си изряден , данъка е вдигнат с 30%. Мръсна сган , лъжци и пладнешки кръвопийци. Иначе как ще раздаваш от ръкава и от крачола пари на куцо и сакато. Бил събрал много акцизи и осветлил икономиката. Изтупахте чувал още веднъж с данъчната система , с всевъзможни такси и талони. Ще паднете жестоко.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!