fbpx

Ето какво ще се случи, ако не ядете плодове

Едва ли има по-препоръчвана и полезна храна от плодовете. Специалистите съветват да похапваме от тях възможно най-често. Един плод може да замени закуската, обяда или вечерята, а за междинното хранене едва ли ще намерите по-добър продукт.

Въпреки това, има хора, които почти не ядат плодове. И допускат огромна грешка. Освен че се лишават от подобно ароматно удоволствие, те пропускат възможността да се снабдят с ценни хранителни вещества, които са изключително полезни за здравето.

Запек

Някои плодове съдържат целулоза, която улеснява и ускорява дефекацията. Ябълките, кивито, сините сливи и цитрусите съдържат фибри, които предотвратяват запека, стимулират чревната перисталтика и улесняват  изхождането.

Отказвайки се от тези плодове, увеличавате риска от запек, хемороиди и дивертикулоза.

Повишен риск от развитие на рак

Гарантирана защита срещу рака не съществува, но растителната храна значително намалява риска от появата му. Плодовете съдържат много антиоксиданти (витамини Е и С, каротеноиди), които предпазват здравите клетки от въздействието на свободните радикали.

Каротеноидният бета каротин, който се съдържа в оранжевите плодове, сладките картофи, тиквичките, зелените зеленчуци и морковите, предпазва клетките от разрушаване и намалява риска от развитие на рак.

Отказвайки се плодовете, вие лишавате организма си от витамини и каротеноиди, излагайки го на риск от тумори.

Замяната на плодовете с нездравословна храна пък води до повишаване на концентрацията на мазнините в организма. Може би не знаете, но излишната мастна тъкан е една от причините за появата на рак.

Наднормено тегло

Плодовете имат достатъчно ниска енергийна стойност, затова и насищат, без да натоварват организма с допълнителни калории. А водата и фибрите, които се съдържат в тях, утоляват глада и предотвратяват преяждането, което е много полезно за всички, които искат да отслабнат.

Ако вместо плодове и зеленчуци ядете мазна храни и продукти с висока енергийна стойност (сирене, тлъсто месо), можете много лесно да се сдобиете с куп излишни килограми.

Заменете закуската с ягоди, грозде или портокали. Те ще задоволят не само апетита, но и желанието ви за сладкиши.

Сърдечносъдова недостатъчност 

За здравето на сърдечносъдовата система е важно да се поддържа баланс между калий и натрий в храната. Някои хора консумират прекалено много натрий и твърде малко калий.

Богатите на калий плодове както банани, портокали, пъпеши, кайсии и грейпфрути ще ви помогнат да възстановите този баланс. Отказвайки се от тях, увеличавате риска от високо кръвно налягане и инсулт.

Проучванията показват, че редовната консумация на плодове и зеленчуци води до намаляване на кръвното налягане. А ако имате хипертония, плодовете и зеленчуците ще ви помагат не по-зле от лекарствата.

Депресия

Въпреки че няма пряко доказателство за това, учените предполагат, че има връзка между храненето и психичното здраве. Едно испанско проучване установи, че депресивните показатели са по-ниски при хора, които редовно консумират плодове и зеленчуци.

Не е известно как точно плодовете и зеленчуците са полезни за психиката, но може би причината за депресията се крие в дефицита на витамините В3, В5 и В6, които се съдържат в тях. За да не изпадате в депресия, яжте банани, гъби, тиквички и авокадо.

Обезводняване

Кайсиите, боровинките, портокалите, прасковите, ананасът, сливите и малините са повече от 80% вода! А водата регулира телесната температура, премахва токсините, разнася хранителните вещества и кислорода из цялото тяло и създава влажна среда за тъканите и ставите.

Всички тези плодове са много полезни, защото тялото ни абсорбира водата, която съдържат. Изключвайки ги от менюто си, рискувате да се обезводните, което може да доведе до акне, запек и заболяване на бъбреците. /jenata.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Бягство към победата очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!