fbpx

Ето защо се събуждате през нощта без видима причина

profit.bg

И вие ли сте от тези хора, които заспиват в момента, в който главата им докосне възглавницата, само за да се събудите отново внезапно в средата на нощта?

Това е много досадно, когато няма причина за внезапната ви бдителност – все още сте уморени, няма нужда да ходите до тоалетна, не сте жадни. Защо тогава изведнъж отваряте очи в 2 часа?

Според независимия експерт по съня д-р Нийл Стенли, отговорът се крие в естествените ритми на съня.

„По принцип, когато за първи път заспите, изпадате в най-дълбоката си фаза на сън. Този дълбок сън продължава около една трета от нощта – това е от два до три часа“, обяснява д-р Стенли.

В последната част на нощта вие изпадате в по-лек сън. „Това е REM сън, който работи на 90-минутни цикли. Според Стенли, по време на този стадий на сън има много по-голяма вероятност да се събудите, особено в края на 90-минутен цикъл.

Очевидно дори и най-малкото нещо може да ни събуди на този етап, като например, когато партньорът ни се размърда (д-р Стенли казва, че споделянето на леглото е един от факторите, които най-много разрушават съня) или светлината, идваща през прозореца (това обяснява защо хората често се събуждат в 4 часа през лятото!)

Няма нещо, което можете да направите, за да се предпазите от събуждане, но все пак, ако това се случи, се отпуснете, избягвайте да гледате телефона си и не мислете за нищо.

Не се ядосвайте, ако се събудите, но ако това продължи повече от 20 минути, станете и направете нещо, като да четете книга. Когато сте достатъчно уморени, няма причина да не заспите отново.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

Блиц Новини
Синдикатите: Риск от бедност грози над 30% от българите

Кадри Нова ТВ Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно – избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в новините на Нова ТВ главният икономист на КНСБ …

error: Content is protected !!