fbpx

Ето защо никога да не публикувате самолетните си билети в интернет

Всеки има нужда де се похвали с предстоящото си пътешествие, но рискът просто не си струва, уверява ни специалистът по безопасност на пътуванията Стив Хуи, цитиран от Bright Side, пише „Днес плюс“.

Всеки ден той вижда стотици снимки на бордни карти, публикувани от горди пътници, които се готвят да полетят за мечтаната дестинация. Хората изобщо нямат представа как тази невинна суета може да застраши плановете им.

Бордната карта съдържа много повече информация, отколкото си представяме. Не само показва името и закъде летим, но и строго поверителни данни, както и способност за изменение или отмяна на резервацията.

Колко лесно е да се получи достъп до нечия информация?

Попадам на публикации като тази тук всеки ден. Снимки, на които хората се хвалят с лъскавата си бордна карта с тяхното име и посоката, в която летят. Някои са особено горди, че ще пътуват в първа или бизнес класа и държат непременно да го споделят.

Реших да разследвам точно колко информация може да стане достъпна от една подобна снимка.

Тази снимка е публикувана от пътник, който лети с Delta Airlines. Компанията публикува купища информация, включваща номер на електронния билет, референтен номер на резервацията, номер на редовен клиент и дори колко чанти сте чекирали.

Исках да проверя колко е уязвима системата и отидох на сайта на компанията – в графа „Управление на резервацията“ всичко, което беше необходимо е да се въведе име на пътника и номер на електронния билет или резервацията. Можех да видя всичко необходимо на бордовата карта, така че лесно успях да вляза и да видя цялата информация на пътника.

От тази информация можех да видя целия му маршрут, както и точно кога пътува – детайлите включваха номер на мястото, подробности за редовен клиент и номера на билетите.

Но това не е всичко.

Следващото, което можех да открия, е пълна разбивка на заплатената сума, включваща датата на покупка и последните четири цифри на кредитната карта.

Хората със злонамерен умисъл могат да използват тази информация, за да анулират или променят полетите ви, да сменят мястото или да причинят други проблеми.

И това не е най-лошото. Дори да скриете някои елементи, баркодът съдържа на практика цялата информация от бордната карта, съхранявана в специален формат, който лесно може да бъде разчетен.

Може да си мислите, че компютрите на летището са единствените устройства, които могат да я разчетат, но истината е, че всеки може да прочете един баркод. Има десетки онлайн четци, които предоставят информация на базата на снимка, която качвате. В този случай успях да получа цялата информация, без изобщо да виждам останалата част от бордната карта.

Отново: трите имена, номер на полета, маршрут, номер на резервацията, номер на билета, детайли за редовен клиент и още. Достъпът до тази информация е много по-лесен, отколкото предполагате и има голям риск, свързан с публикуването ѝ.

Не само че подробностите от резервацията ви могат да бъдат използвани с цел кражба, но може да претърпите и големи финансови загуби, ако някой получи контрол например върху сметката ви на редовен клиент.

Рискът от кражба на самоличност е много висок. Не го подценявайте. Ако решите да публикувате снимка на пътните си документи, заличете всяка чувствителна информация.

Далеч по-безопасно е да се снимате как пиете шампанско в салона или на борда на самолета.

Днес+

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!