fbpx

Ето ги храните, които държат здраво сърцето

Спазването на балансирана диета е от ключово значение за здравето на сърцето. В менюто ви трябва да присъстват въглехидрати, протеини, мазнини, и фибри, пише Zdrave.to.  Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчва ограничаване на наситените мазнини до 5 до 6% от общите калории. За диета с 2 000 калории това е около 11 до 13 грама дневно. За да опазите сърцето си здраво, ви предлагаме 6 подходящи храни.

1. Сирене

Нискомасленото сирене е чудесна алтернатива. Опитайте сирене с намалено съдържание на мазнини, което има същите отличителни качества като оригинала, но със значително по-малко мазнини.

2. Яйца

Яйцата са отличен източник на протеини и основни хранителни вещества, но съдържат наситени мазнини. Едно голямо яйце съдържа 1,6 грама наситени мазнини. Вместо да махнете напълно яйцата, опитайте се да ги консумирате умерено.
Яйцата могат да бъдат част от здравословна диета, стига да сте наясно с приема на наситени мазнини за деня и да останете в препоръчаните граници.

3.Шоколад

Шоколадът има място при спазване на сърдечно-здравословните диети, но трябва да се откажете от прием на бял шоколад и млечен шоколад. Консумиран в умерени количества, черният шоколад (70% какао или повече) може да намали нивото на кръвното налягане и нивата на LDL (лош холестерол), според едно нова проучване.
Важно е в диетата си да намалите количеството захар.

4.Ползвайте подправки

Повечето лекари препоръчват диета, съдържаща по-малко от 2 300 милиграма натрий на ден – това е по-малко от една чаена лъжичка. Ако вече имате високо кръвно налягане, са нужни по-малко от 1 500 милиграма на ден. Всъщност идеалната граница за солта при повечето възрастни е по-малко от 1 500 милиграма на ден.
Използването на билки и подправки е чудесен начин да дадете на познатото ястие нов вкус без да солите. Опитайте да създадете свои собствени смеси от подправки без сол, които да са на ръка, когато имате нужда от подсилване на вкуса.

5. Яжте постно месо

Повечето супермаркети предлагат разнообразие от много месни продукти. Яжте постно месо – то е полезно за сърцето. Не консумирайте преработени меса, които са с вредни мазнини.

6 .Плодове и зеленчуци

Те са много полезни за сърцето. Стремете се да са с органичен произход. така наистина ще има полза от тях.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!