fbpx

ЕС се споразумя за намаляване на вредните емисии от нови коли с 37,5%

www.expert.bg

Европейският съюз се договори за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от новите автомобили с 37,5% и от вановете с 31% до 2030 г. Това стана ясно от съобщение в Twitter на еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

До съгласието се е стигнало след напрегнати преговори между Европейския парламент и страните членки, уточнява Reuters.

В продължение на месеци ЕС беше разделен по въпроса. Германия, която има най-големия автомобилен сектор в блока, предупреди, че строгите цели може да навредят на индустрията X и да струват работни места.

Представители на Европейския парламент и на държавите членки проведоха няколко кръга преговори заедно с Европейската комисия в опити да намерят допирна точка и приключиха след шест часа рано във вторник, казаха дипломати от ЕС.

Еврокомисията първоначално предложи емисиите да намалеят с 30% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Германия подкрепи плана, но исканията на няколко страни, сред които Холандия и Франция, доведоха до вдигане на целта до 35%. Има и междинна цел за 2025 г.

През октомври Европейският парламент гласува за намаление от 40% до 2030 г. и за междинна цел от 20% до 2025 г., с което разгневи автомобилната индустрия.

Основната цел на ЕС е емисиите на парникови газове като цяло да намалеят с 40% до 2030 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!