fbpx

Елена Йончева описа властова схема в 5 стъпки за „голямо ужилване” на българина

www.flagman.bg

ГЕРБ се представят като най-антиевропейската партия на България, премиерът раздава еднолично 1,35 милиарда, каза ЙончеваЗа целта като „черна кутия“ се ползва държавната фирма „Автомагистрали“, разчита се на мълчанието на медиите, казва говорителката на „БСП за България“

Говорителят на парламентарната група на „БСП за България” Елена Йончева описа схема за „голямо ужилване” на българския данъкоплатец в пет стъпки. Тя и нейни колеги депутати днес дадоха пресконференция в централата на соцпартията.

„В края на миналата година правителството отдели 1,35 млрд. лв. за строителството на 134 км магистрала. Бих искала да ви кажа, че става дума за грабеж, става дума за голямо ужилване на българския избирател, на българския данъкоплатец – схема, която е напът да се реализира в пет стъпки”, коментира Йончева.

Първа стъпката е – правителството дава 1,35 млрд. лева без одобрение на парламента и без обществена поръчка за 134 км магистрала „Хемус”.
„Това се прави, без да има работен проект. Такава практика в Европа не съществува. Това означава, че тази цена е хвърчаща, защото всеки терен е уникален”, заяви говорителят на „БСП за България”. Специалисти казали, че не е възможно ценообразуване без работен проект.

„Втора стъпка от схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец – за да бъде извършена тази схема, трябва да се наеме държавна фирма. Но условието е тази държавна фирма да няма капацитета да извършва подобно строителство. Тя да се използва като „черна кутия”, през която да бъдат разпределени тези 1,35 млрд. лева на съответните предварително избрани фирми. Кои са тези фирми, може да видите, ако погледнете кои фирми извадиха своята строителна техника на 12 декември на „Цариградско шосе””, обясни Елена Йончева.

Третата стъпка в схемата за грабеж на българина била изборът на държавната фирма – в случая „Автомагистрали”. Според Йончева тя не извършвала строителна дейност и не разполагала със строителна техника, с експертен потенциал или със строителна база. Лятно време тази фирма косяла трева и чистела водостоци, а зимата извършвали снегопочистване.

Четвъртата стъпка била „Автомагистрали” да не обяви обществена поръчка, а да раздаде средствата чрез рамкови договори.

„И пета стъпка от реализацията на голямото ужилване – за да се направи тази схема, е необходимо да имате доверен човек в държавната фирма „Автомагистрали”. В средата на 2017 г. за изпълнителен директор е избран Стоян Фьодоров Беличев. Г-н Беличев е бил съдружник с членове на семейство Върбакови. Със Славчо Върбаков – съпругът на Гинка Върбакова, във фирма „Атлас 3 груп”, и с Малина и Кръстинка Върбакови – във фирма „Сими груп”. И затова нашият въпрос към управляващите е – лицето, което стои зад Гинка Върбакова (която искаше и прави опити да купи ЧЕЗ), същото лице ли е това, което стои зад „Автомагистрали”? Разбира се, може да е чисто съвпадение, но нека ни кажат, че това е случайност. Имам предвид биографията на г-н Стоян Беличев. Това е схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец, което започна преди Нова година и в момента е в действие – схема от пет стъпки”, обобщи Елена Йончева.

Тя добави, че тази схема била прилагана в момент, в който България е обвинена за това, че корупцията, големите далавери, големите кражби са не просто във висшите етажи на властта, а са свързани с големите инфраструктурни проекти, които били пътищата.
„Това голямо ужилване, за което говорихме тук, е възможно само ако има мълчание на медиите. На това разчитат управляващите”, заяви още депутатката.

Георги Свиленски каза от своя страна, че информират българските граждани за кражбите, които се извършват в държавата.
„Защото тази магистрала, този участък 2014-а година е бил обявен zа 1,5 милиарда – за участъка от Ябланица до Шумен – 234 км. Сега 100 километра по-малко – 1,1 млрд. лева без ДДС, 1,3 млрд. с ДДС. Направете си сметката на какви анализи, на какви бази, как е изчислявано”, възмути се Свиленски.

Той отговори на вчерашни изявления на представители на властта: „Ние сме наясно, никога не сме казвали, че се готвят да ползват подизпълнители. Няма подизпълнители. Няма да го намерите никъде, и това е проблемът. Проблемът сам го каза г-н Нанков – имат рамкови споразумения за пряко възлагане. Наемане техника, наемане на работници, забележете, наемане на работници – като някакви роби ще бъдат предоставяни от една фирма на друга фирма; наемане на суровини. Това ще използват. Само че искам да кажа на управляващите – „Автомагистрали”, които ще подписват, защото Нанков и Аврамова (не знам кой от двамата е действащият министър, между другото) – те рано или късно или час по-скоро ще си отидат, но отговорността за подписите под тези рамкови споразумения ще останат на изпълнителния директор.”
Този директор или следващият трябвало да мисли много добре какво подписва.

Елена Йончева заключи: „С това, което правят управляващите, те се поставят като най-антиевропейската партия, която България е имала само с този пример за финансирането на автомагистрала „Хемус”. Само с този пример, че извън обсъждане в парламента еднолично премиерът раздава 1,35 млрд. лв. Само с този пример, че няма ценоообразуване на тази отсечка, че няма работен проект, което не е европейска практика, което противоречи на всяка европейска логика.“

Георги Свиленски обяви, че БСП днес изпращат сигнал до Европейската комисия (ЕК) за неправомерна държавна помощ заради процедурата за концесията на летище „София”.
Изпратили са писмо и до премиера Бойко Борисов с искане Министерският съвет да спре процеса по избор на концесионер до представяне на становище на ЕК.

Социалистите май Узряха.Може и да се краде но и нещо се върши При вас само се крадеше.Предлагам Курвелия иМиньончева да сезират ЕК да спре субсидиите за Б-ия,направим всичко с наши средства за да няма мрънкане.А на Бойко е виновен за всичко.

Леле какво грозно бабище се е получило от тази женица! Уважаеми дами, вижте злобата докъде води! От нея се старее, грознее и гърбавее. Благородната старост е най-достойна, от млада вещица се получава като в този случай – дърта вещица! Никак не се интересувам от глупостите й. Тя и Корнелия са олицетворение на злобата. Пази, Боже, от такива жени!

абе недоклатения като си толкова компетентен (исках да кажа импутентен)по въпроса я си напиши именцето щото така го отнасят и хора дето нямат вина(сигурно знаеш какво отнасят)

РЕМОНТ НА РЕМОНТА ….И БЪЛГАРИЯ БЕЗ БЪЛГАРИ

ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ……КОЛКО КРАСИВА Е „МАФИЯТА“

И аз ако участвам в такава схема ще открадна малко,но малко,и ще направ нещо за да се види и да се използва от народа….Но комунистите,респективно социалистите ги видяхме за 30г. преход,само крадат без да влагат, иестествено след тях криза.Далеко съм от мисълта,че и при герб не се краде,но малко и в норма на фона на това което се прави не личи.Така,че,колкото и да врякат Нинова и сателитете й,няма кой да повярва,даже хората искат да я забранят със закон.

Шест коментара и все от анонимни! Ако искате да коментирате,застанете зад името си и оборвайте с факти!

С този kоментар косвено одобряваш Голямото Крадене – !
Нека да крадат – стига да не са комунисти!

Защо си криеш името? Срамуваш се от незнанието на българския език или има и друга причина?

Явно герб са пропуснали да дадат парченце от баницата на бсп.
Нормална е реакцията на бсп.
Дете което не плаче майка му не му дава до боза.

Алчна ,глупава и робска нация управлявана от измамници . То и затова изчезва и исмира !

Наистина си никой, но според мен си злобен никой.

12 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

error: Content is protected !!