fbpx

Електронната уикенд винетка ще струва 10 лева

Десет лева ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили, която ще влезе в сила от 1 януари 2019 година. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Агенцията „Пътна инфраструктура“, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Промените са свързани с влезлите в сила промени в Закона за пътищата, които предвиждат от 1 януари догодина да има още един вид винетка за леките автомобили, както и заплащането на компенсаторна такса от всички видове превозни средства, които ползват пътната мрежа без платена такса.

Електронната уикенд винетка ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Очаква се уикенд винетката да бъде предпочитана повече от седмичните и месечните винетки от шофьорите на леки автомобили, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа.

В предложените промени в Тарифата е посочен и размерът за компенсаторната такса, която ще се налага на нарушителите, които не са платили за ползването на републиканската пътна мрежа. За превозни средства над 12 тона тя ще е 175 лева, за превозни средства между 3,5 т и 12 тона – 125 лева, а за леките автомобили до 3,5 т – 70 лева.

Предложеният размер на компенсаторната такса за различните категории пътни превозни средства ще има санкционираща функция при заплащането й на място на служителите на пътя на Националното тол управление. С платената такса санкционираният автомобил ще може да продължи пътуването си в рамките на денонощието.

Разчетът на експертите, работещи по определяне на размера на компенсаторната такса, първоначално е предвиждал размерът й да е по-нисък, но след анализи и по препоръка на консултанта на АПИ – Световната банка, се е оформило становището, че по-висока компенсаторна такса е по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ ефект спрямо шофьорите, които не плащат дължимите пътни такси.

Предвидена е и възможност шофьорите на превозни средства с чуждестранна регистрация да могат да плащат уикенд винетката и компенсаторните такси и в евро.
Предложенията за изменения и допълнения в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура” можете да видите ТУК.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!