fbpx

ЕК нареди на България: 50 евро глоба за изгубена банкова карта

Българите ще плащаме до 50 евро при нерегламентирани плащания от открадната кредитна карта. Това съобщават от Европейската комисия (ЕК) в брошура за правата на гражданите при плащания в Европа, цитирана от Българска народна банка (БНБ).

В брошурата експертите предупреждават, че в случай на небрежност, то дължимата сума при открадната карта може да е повече.

Отговорност не се носи, само когато банката е уведомена или когато тя, или доставчикът ни на онлайн платежни услуги не са направили достатъчно, за да установят идентичността на клиента. В документа всеки гражданин на Европейски съюз (ЕС) може да провери какви са правата му, от какво може да се възползва при плащане онлайн и каква такса плаща при международни преводи.

Плащанията в евро са със същите такси като тези в национална валута. Таксата за теглене на пари в брой в евро извън мрежата от терминални устройства на вашата банка може да бъде еднаква също.

При пазаруване в магазин, търговците нямат право да начисляват допълнителни разходи, когато се плаща с карта, издадена в ЕС. От ЕК напомнят, че тези права се отнасят за всички видове електронни плащания – кредитни преводи, директни дебити, плащания с карти и други.

В случай на проблем пък банката или доставчикът на електронни услуги са длъжни да отговорят в срок от 15 работни дни на изпратената от нас жалба. Отговор няма ли, то гражданите имат правото да се обърнат към съответния национален компетентен орган.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!