fbpx

Експерт: Световната икономика се забавя, планираните у нас приходи ще се окажат малко

www.flagman.bg

Има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори, каза Любомир Дацов

Бързо настъпва забавянето в икономическия растеж в световен план и това няма как да не се отрази в България. Затова всички планирани приходи може да се окаже, че ще са доста по-малко, каза в „Тази сутрин“ по бТВ финансистът Любомир Дацов.
Той предупреди, че има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори и недоброто планиране и управление.
Като пример за лошо политическо решение бившият ресорен заместник-министър посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна. „Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни”, заяви той.
Според него подобни действия без реален обект и търгове, е „живо нарушение”, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента.
Дацов отбеляза и че не е ясен произходът на парите – в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за лошо планиране и управление говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.
Според финансиста бюджетът за следващата година, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно (а не твърде консервативно) планиран дефицит, защото забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо. Така приходите може да са доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите – с 16%.
Любомир Дацов подчерта, че големите проблеми са в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи и са нужни не пари, а реформи. „Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми”, прогнозира той.
Според него като цяло България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят, а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас почти я няма. „Има 200-300 000 човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава”, каза още експертът.

Какво ги интересува това, управляващите? За всички вече е ясно, /вкл. и на Б.Б./, че предстоят предсрочни парламентарни избори през 2019, защото едва ли ще издържи на народната „любов“, след шоковото увеличение на основни за икономиката цени, за сметка на потребителите и ще хвърли отново „бялата кърпа“. Този път Б.Б ще види Министерски съвет през „крив макарон“!?!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!