fbpx

Експерт обобщи ситуацията в курортния бизнес: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

„Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм“. Това е мнението на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БНР.

„Можем да се ориентираме към българския пазар – нещо, за което говори и самото Министерство на туризма, което не знам защо не се прави. … Има едно такова минорно, погребално настроение към целия туризъм, което въобще не отговаря на динамиката на туристите“.

Според него се изпускат важни моменти и събития, които могат да се използват за маркетингово позициониране в страната и извън нея.

Една от причините за това е, че нямаме Национална хотелска асоциация, а бизнесът в сферата е напълно разединен, смята специалистът:

„Най-голямата концептуална грешка на българския туризъм е, че нямаме Национална хотелска асоциация и че категоризацията не се извършва по места. Докато ние сме концентрирали в Министерството на туризма и категоризацията, и регистрацията, и контрола, т.е. те сами контролират себе си, ще имаме този трагизъм на ситуацията. Малките градчета трябва сами да категоризират хотелите по места. Кметовете трябва да управляват плажовете. Трябва да има и изискване – който иска да строи нов хотел, трябва да има съгласието на другите хотелиери в съответната общност. Колкото повече легла, толкова повече пада средната заетост, толкова повече пада цената и толкова повече нямаме пари за заплати. Ще ставаме по-бедни с тази политика, която имаме – на абсолютна свободия и всеки да си прави каквото си иска“.

В момента има пълни хотели, има и напълно празни, всичко зависи от това как се управляват и каква им е политиката и качеството:

„В една кризисна ситуация, в която сме, виждаме кой разбира от туризъм и кой не. Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм. … Ние като членове на ЕС сме най-консервативната държава. Ние мислим, че ЕС трябва на нас да ни дава пари, а не ние да даваме пари на ЕС точно чрез туризъм. Ние може да имаме много повече пари от туризъм, ако имаме по-добра политика, каквато нямаме“.

Драганов коментира и промените в Закона за Черноморското крайбрежие, срещу които вчера имаше протест пред Народното събрание. Според него основната цел е приватизираните вече дюни да бъдат застроени.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!