fbpx

Експерт: Иде голямо бедствие в земеделието през следващите дни и силно поскъпване на зеленчуците

Сланата ще убие и чушките, и доматите, предупреди Валери Велев от Националния съюз на градинарите в България пред „Труд“.

Той алармира, че има дефицит на продукцията от чушки тази година, която е с 60% по-малко спрямо 2017 г. „С 40% по-малко площи със зеленчука са засадени тази година, а 20% от продукцията беше засегната от дъждовете и градушките“, коментира Велев. По думите му секторът страда от липсата на работна ръка, тъй като при чушките няма как да се механизира всичко, те се берат и обработват на ръка, а това оскъпява производството им. Има и проблем със субсидиите на тези земеделци, което прави отглеждането на чушки в страната ни нерентабилно.

„Зелето и салатата ще оцелеят след сланата, но другите зеленчуци – няма“, допълни той. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за изминалата седмица домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази есен спрямо миналата.

Цената на чушките на едро се е повишила с 30%, като стойностите им на пазара тази седмица беше 1,23 и 1,45 лв. за килограм на едро. На дребно цената не пада под 1,70 лв., дори на борсите в по-големите градове. В сравнение през изминалата година цените са били съответно 0,94 и 1,18 лв. за килограм на едро.

Междувременно и оранжерийните и вносните домати поскъпват през тази седмица с 8,6 и 11% до 2,28 и 1,60 лв. за килограм на едро.

В сравнение с 2017 г. цените са били с 32% по-ниски – по около 1,55 лв. за кг.

В сезона на зимнината корнишоните държат цена от 1,35 лв. за килограм на едро или с 14 стотинки по-скъпо за килограм, спрямо 2017 г. Цената на зелето се е повишила с 4,5% на седмична база в края на септември до 0,70 лв. за килограм на едро.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!