fbpx

Експерти: Цената на златото може да стигне $1600 за унция

Автор:money.bg

Цената на златото може да достигне нивото $1600 за унция в близките 12 месеца при най-оптимистичния сценарий, предполагат анализаторите на голямата американска банка Citigroup.

За да се реализира този сценарий трябва да се изпълнят редица условия и по-специално да се понижат реалните лихвени ставки в САЩ под нулата.

Това може да се случи, ако базовата лихвена ставка на Федералния резерв е равна на нула и регулаторът търси други начини за допълнителна поддръжка на икономиката. Например да се върне към програмата за изкупуване на активи, отбелязват наблюдателите на Citi.

Фед в последно време дава сигнали за готовността си да свали ставката, макар за нейното понижаване близо до нулата да не става дума. Шефът на резервната банка в Минеаполис Нил Кашкари в петък заяви, че на последното заседание на Фед е призовал да се намали базовата лихвена ставка с 0,5 процентни пункта, а неговия колега от Сент Луис Джеймс Балард е гласувал за това тя да се намали с 0,25 п.п.

Стойността на златото с незабавна доставка в хода на азиатската търговия в петък се вдигна до $1411,63 за унция, за първи от септември 2013 г. прехвърляйки нивото от $1400 за унция.

За ръста в цената на скъпоценните метали и другите защитни активи разбира се силно спомага и растящото напрежение в Близкия изток.

Днес в началото на валутната търговия доларът се понижава спрямо кошницата от другите основни световни валути.

Сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1379 за едно евро в сравнение с $1,13за евро в края на предходната сесия.

Курсът на долара към японските пари е 107,44 йени в сравнение с 107,32 йени за долара в петък.

Днес на пазара за едно евро дават по 122,26 йени спрямо122,02 йени в края на предходната валутна търговия.

Фунтът стерлинг се търгува по отношение на долара на ниво $1,275 в сравнение с $1,2743 за паунд в петък.

Участниците на пазарите продължават внимателно да следят за развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!