fbpx

Една от най-ценните билки през юни – лайка

bgbilka.com

 

Уханната лайка е билка, която присъства във всеки дом. Тя е съставка в повечето кремове, лосиони, пасти за зъби и шампоани. Растението с божествен аромат е предпочитано не само от билкарите, но и от съвременната козметична и фармацевтична индустрия заради многобройните ползи, които има върху здравето ни.

Благодарение на летливите си масла и антибактериалните агенти тази билка е лек за куп болежки – от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха.

Уханното растение се справя с всички възпалителни процеси, започнали в организма. Лекува бъбречни възпаления, цистит, маточни възпаления, болезнен цикъл.

Противовъзпалителното си влияние дължи на бисаболът, който се съдържа в нея. Това вещество е компонент в много кремове с антибактериален ефект.

Положително е въздействието на лековитата билка и върху обменните процеси в организма. Същевременно с това стимулира производството на сок от стомашните жлези и повишава апетита.

Заради силните си противоалергични свойства, лайката се препоръчва за прием дори от бебета.

Тя има щадящо въздействие върху незрялата храносмилателна система на кърмачетата и успокоява коликите, които са еднакво неприятни за бебетата и техните майки.

Полезните свойства на билката с нежни жълти цветчета са познати от дълбока древност на лекарите в Рим и Египет. Неслучайно я наричат магьосническа тревичка и майчина билка.

Тя има силно изразен седативен ефект и затова се препоръчва на пациенти, които страдат от смущения в съня.

Раните зарастват за по-кратък период от време благодарение на безценната лайка. Тя е чудесен лек за хемороиди и ечемик на окото и конюнктивит.

Ароматното растение е спасени за астматиците. С негова помощ ще успокоите раздразнения стомах и сърбящия скалп на косата при пърхот и себорея.

Ако все още не сте си набрали лайка, побързайте да го направите, тъй като тя се бере от май до юли. Тогава билката цъфти и е най-лечебна. Ще я откриете по планиските поляни и край пътищата.

Малко известно свойство на ароматната билка е способността й да съхранява младостта за по-дълго. Древните тибетски лечители и препоръчвали приема на чаша чай сутрин и вечер. Според тях това е най-ефективното средство за подмладяване.

Лайката ще не само ще Ви успокои и ще Ви помогне да се отпуснете и да заспите блажено, но и ще премахне главоболието Ви. Тя е незаменим лек и срещу неприятното гадене при бременните.

Любима е и на всички блондинки, тъй като дарява мекота и блясък на косите им. Освен това помага за по-дългото запазване на русия цвят.

Чай: За нерви.

След изтощителен и напрегнат ден насладете се на чаша чай от лайка. Вълшебната билка ще Ви избави от безпокойството, помагайки Ви да се отпуснете физически и психически.
Релаксирайте с чаша чай от билката, за да успокоите напрегнатите си нерви.

Добре ще Ви подейства, ако преди това добавите шепа цветчета от ароматното растение към водата във ваната си. Този метод гарантира спокоен и здрав сън и бодра мисъл на сутринта.

За приготвянето на ароматния чай използвайте супена лъжица билкова маса и 200 милилитра вряла вода. След едночасово киснене на вълшебните цветчета, извлекът се филтрира и се приема.

За успокояване на нервите и нервната възбудимост е необходимо да приемате по две-три чаши от ароматната билкова отвара. Някои билкари съветват да се приема само прясно приготвен чай, защото той е с най-силни лечебни свойства.

Мехлем: При хемороиди и рани.

Пригответе си сами мехлем с лайка, който е най-добрият лек за бързо избавяне от болезнените хемороиди и неприятните рани. Пригответе си този домашен лек като изпилзвате 250 грама чиста свинска мас и две пълни шепи лайкови цветчета.

Сложете мазнината в чист съд на котлона и изчакайте да се разтопи напълно. Запържете в нея цветчетата, като оставите съда на котлона за 5 минути. Не допускайте билковата маса да загори. Оставете мехлема да престои една нощ на хладно в съда, в който е бил приготвен.

На сутринта загрейте леко съда с лековития крем, след което го филтрирайте през марля или през ленена кърпа. Изсипете лековития крем в чисти и сухи бурканчета с капачки с винт.

Нанасяйте от него по няколко пъти на ден върху откритите кожни рани и болезнените хемороиди.

Във втория случай освен, че кожата трябва да е много добре почистена и подсушена, добре би се отразила седяща вана с билката.

Преди да намажете хемороидите с крема постойте за 20 минути във вана със силен извлек от лайка. Добавете две шепи от билката към леген с топла вода или прибавете към нея няколко капки от ароматното масло.

При болки в ставите, лумбаго и ревматизъм.

Вани с лайка са Вашето спасение при болки в ставите, причинени от лумбаго и ревматизъм. Към десет литра вода добавете сто грама извлек от билката и двеста грама сол. Киснете ръцете и краката си в тази течност. Може да увиете кръста си с ленена кърпа, напоена в тази течност.

Киснете за период от двадесет минути в 400 милилитра вода гореща вода билкова маса, в чийто състав влиза по една лъжица от следните съставки – цвят от лайка, комунига и ленено семе.

Намокрете ленена кърпа с настойката и увийте с нея болните места. Препоръчва се преспиването с компреса.

Алтернативен вариант на тази рецепта е приготвянето на настойка за компрес от една чаена лъжица от следните билки – бяла ружа, лайка и комунига. Накиснете билковата комбинация в същото количество вода+две големи лъжици ленено семе.

Успокояващо действа и билкова възглавничка от цветове от лайка. Направете си такава като напълните ленено чувалче с уханните жълти цветчета. Завържете го и го затоплете в сух тиган, преди да наложите върху болезненото място.

При ставен ревматизъм облекчение ще почувствате и разтривайки болезнения участък с масло от билката. Може да го приготвите като напълните едно шише с набрани на слънце уханни цветчета.

Не претъпквайте шишето. Допълнете го със зехтин и го оставете да престои две седмици на слънце. Масажирайте редовно мястото, където болката е най-силна.

При зъбобол, възпалени венци, пародонтоза, гингивит или стоматит.

Ако Ви измъчва зъбобол или страдате от възпалени венци, или други стоматични проблеми (пародонтоза, гингивит, стоматит) правете неколкократно гаргара с билкова отвара от лайка.

Пригответе я като запарите за половин час лъжица билкова маса с чаша вряла вода. След прецеждането на течността прибавете към нея 10-15 капки прополис и щипка сода бикарбонат( може да я заместите със щипка нишадър).

Всички тези съставки имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект и не само ще успокоят болката Ви веднага, но и ще спрат кървенето от венците.

Към билковата отвара може да прибавите няколко капки ментово масло, което освен че ще успокои неприятните симптоми, ще Ви избави от неприятния лош дъх в устата.

Отвара за очи: При ечемик на окото или конюнктивит.

Ако имате ечемик на окото или страдате от конюнктивит, направете си компрес на очите с отвара от вълшебната билка. За целта киснете в продължение на час три супени лъжици от билката в чаша гореща вода.

Най-добре е да преспите с този компрес. Той има не само противовъзпалителен и лечебен, но и подмладяващ ефект. Методът е резултатен при бръчки пачи крак, торбички и тъмни кръгове под очите, които бързо ще избледнеят.

При себорея и пърхот.

При пърхот и неприятната себорея отличен природен лек е уханната лайка. След всяко измиване изплаквайте косата си със силна отвара от лайка. Приготвя се по метода за приготвяне на чай от билката, но количеството билкова маса трябва да бъде няколко пъти по-голямо.

Отварата, която се използва за лечение на пърхот и себорея, трябва да бъде тъмно кафява на цвят, а не жълта. Освен за обливане на косата, може да я използвате и за компрес на засегнатите участъци.

Редовното й приложение ще Ви избави от мъчителните сърбежи и ще намали значително производството на себум, който е главният виновник за пърхота и неприятните люспи по скалпа.

Настойка от следните билки също е ефективна при пърхот и себорея:

  • салвия (Salvia)
  • липа (Tilia)
  • лайка
  • корени от коприва (Urtica dioica) – по две супени лъжици от всяка.

Тези съставки се киснат един час в литър и половина вода, след което с прецедената запарка се изплаква косата. Отвара има ефект и при косопад, тъй като намалява загубата на косми.

Моментално облекчени на сърбящите участъци ще постигнете чрез директно впръскване в тях на вода от лайка. Този продукт може да закупите от магазините за био продукти. Приложението му е по-лесно и бързо.

Полезните вещества, влизащи в състава на билката са запазени, тъй като флоралната вода е получена чрез парна дестилация на свежи цветчета.

При високо кръвно.

Често високото кръвно е провокирано от силен стрес. Ако кръвното Ви се е повишило в резултат от силен стрес, първо трябва да се успокоите. Какъв по-лесен и приятен начин да направите това с чаша чай от лайка. Билката не само въздейства положително при нервно напрежение, но и притежава способността да понижава високото артериално налягане.

Изпийте една или две чаши чай от лайка, за да свалите кръвното.

Повече от три десетилетия чаят от божественото растение е обект на задълбочени изследвания. Доказан е положителният му ефект при хипертония.

Добре е пациентите с високо артериално налягане да започват деня си чаша ароматен чай от тази чудотворна билка, подсладен с мед.

При астма.

Безценната лайка е незаменима за страдащите от астма. Използвайте за инхалации по врене на пристъп. Добавете няколко капки от етеричното масло в инхлалатора.

Маслото с божествен аромат облекчава дишането на болния и поставено в аромалампа. Тъй като не причинява алергия, може да използва и от малки деца.

Доказано е, че билката облекчава дихателни проблеми, свързани с алергични реакции и действието й в подобни случаи наподобава това на антихистаминовите медикаменти.

Лечебната си сила при астма, лайката дължи на съдържащия се в нея хамазулен, който действа противоалергично и анестетично.

Инхалации: При синузит, хрема или настинка.

Инхалации с лайка помагат на синусите да се освободят от секрета в тях и облекчават симптомите при хрема и настинка.

В емайлиран съд сложете литър вода, шепа от сушената билка, лъжица мед и малка лъжичка сода бикарбонат. След като заври течността, вдишвайте от нея в продължение на най-малко пет минутки парите. Наметнете хавлиена кърпа върху главата и постойте над врящата течност.

Този метод е ефективен и при пресипнал глас. Освен, че инхалациите имат облекчаващ ефект, парите, които се отделят по време на процедурата се отразяват благоприятно и на кожата на лицето, тъй като отпушват порите и лекуват възпаленията.

При фарингит, ангина или ларингит.

При фарингит, ангина и ларингит помага не само вътрешния прием на чай от билката, но и редовното правене на гаргари с нея. Жабурете се със силен извлек от тревата, към който сте прибавили лъжичка сода.

Достатъчно количество отвара за гаргарата е една чаена вряла вода, в която трябва да запарите три лъжици от чудотворното растение.

При фарингит опитайте следната комбинация:

  • лайка
  • бял оман, корен (Elecampane)
  • черен оман корен (Symphytum officinale)
  • кориандър, плод (Coriandrum sativum)
  • градински чай, лист (Salvia officinalis) – по 50 от всяко растение

В продължение на пет минути в 400 мл вода се вари една лъжица от билковата комбинация. Инфузията трябва да се кисне два часа, преди да се прецеди и да се правят гаргари с нея (пет пъти през три часа).

Алтернативен вариант за гаргара при фарингит е следната билкова комбинация:

  • босилек (Ocimum basilicum)
  • живовляк (Plantago)
  • лайка

Към сто грама лайка се добавят по петдесет грама от първите две билки. Пропорциите, начинът на приготвяне и приложение са същите, както в предходната рецепта.

Заболявания на дихателните пътища се повлияват много добре от инхалациите с лайка. Може да ги прилагате самостоятелно или в комбинация с някоя от рецептите, които Ви представихме малко по-горе.

При гастрит, колит или язва.

Чай от лайка ще Ви избави от неприятните симптоми при гастрит, язва и колит. Пригответе си 200 грама инфузия от уханното растение и я изпийте четвърт час преди хранене.

Специфичното при този метод на лечение е, че трябва да останете в легнало положение 20 минути след приема на извлека, като лежите по 5 минути на всяка страна.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!