fbpx

Един гениален наш художник нарисува „бащата на Индия“ Махатма Ганди, а сега портретът се върна в България

Днес един невероятен портрет на Махатма Ганди, наричан в Индия „бащата на нацията“, беше показан за пръв път официално в Градската художествена галерия във Варна. Тя ще бъде новият дом на рисунката, сътворена през 1935 година от великия български художник Борис Георгиев.

Дарението беше представено от Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия в морския град, на която Георгиев е патрон. Тя е и задълбочен изследовател на големия български художник.

По волята на Дарителя г-жа Вирджиния Джакомети, новото постъпление във Фонда на ГХГ- Варна ще бъде част от постоянната колекция от произведения на художника, постъпили в Градската художествена галерия на Варна през 1999 година.

На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на Борис Георгиев. Той е български художник с уникално и въздействащо творчество, познато и ценено далеч извън страната ни. Той е и пътешественик, като много от картините му са повлияни от странстванията му в Индия, Италия, Бразилия и други краища на света. Сред неговите познати и приятели са световни личности като Алберт Айнщайн, Петър Дънов, Николай Рьорих.

Борис Георгиев се среща лично с Ганди, за когото оставя и красиво свидетелство в думи:

„Великият апостол Ганди, вдъхновен от идеалите на Христос посвети живота си на освобождението на нещастните парии и на независимостта на Индия“.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!