fbpx

„Еврохолд“ опитва да купи бизнеса на ЧЕЗ в България?

Българският холдинг „Еврохолд“ е третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България, според чешката медия Lidové noviny, цитирана от БНР.

Миналата седмица се разбра, че в надпреварата за бизнеса на ЧЕЗ у нас се включва и трети кандидат, което беше потвърдено и от вицепрезидента и член на надзорния съвет на дружеството Томаш Плескач. Сделката вероятно ще бъде финансирана с кредит от английски и руски банки, разкриват от БНР.

Чешкото издание, което първо разкри намеренията за продажба на българските активи на ЧЕЗ, съобщава, че третият кандидат-собственик е „Еврохолд“.

Компанията-майка на ЧЕЗ – CEZ Group е в очакване на обвързващи предложения през април, като преди това не може да коментира постъпилите оферти поради съображения за конфиденциалност.

От холдинга отговориха с официално изявление, че „нe ĸoмeнтиpaт cлyxoвe или cпeĸyлaтивни инфopмaции, ocoбeнo, ĸoгaтo тoвa зacягa тpeти cтpaни“. Всякакви непотвърдени информации и спекулации могат да повлияят на цените на акциите на холдинга, засягайки интересите на акционерите, посочват от „Еврохолд“.

Другите потенциални купувачи на българските активи на ЧЕЗ са „Инерком“ на Гинка Върбакова и индийската „Индия Пауър“.

За „Индия Пауър“ се знае, че дава повече пари от Гинка Върбакова, но с условие да ги плати за по-дълго време. Индийската компания е предложила 355 млн. евро за българските активи на ЧЕЗ, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317-333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ.

Неофициално е известно, че „Инерком България“ е подала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, вероятно около 9 месеца след окончателното оформяне на документите. КЗК обаче забрани сделката заради евентуален бъдещ монопол в сектора на ВЕИ.

„Еврохолд“ е един от големите играчи във финансовия бизнес, като се занимава с управление на активи, общо застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили. Холдингът притежава застрахователя „ЕвроИнс Иншурънс Груп“, лизинговата компания „Евролийз груп“, вносителя на нови автомобили „Авто-Юнион“ и инвестиционния посредник „Евро-Финанс“.

„Еврохолд“ оперира в България и няколко държави от Източна Европа. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители. Зa 2018 г. xoлдингът oтчита пpиxoди oт 1.3 млpд. лeвa, а cтoйнocттa нa aĸтивитe му се повишава дo 1.4 млpд. лeвa.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!