fbpx

Евростат: Северозападна България с най-нисък БВП от целия ЕС

През 2017-а година регионалният Брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, варира от едва 31% от средния за Европейския съюз в Северозападния район на България до 628% във региона Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство, показват най-нови данни на Европейската статистика, пише FrogNews.

Цели пет от седемте европейски региона с най-нисък жизнен стандарт се намират в България, отчита Евростат.

Водещи от всичките 281 европейски региона според икономическата дейност, отразена в покупателната способност на населението през 2017-а година, са Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство (626% от средноевропейския БВП), Люксембург (253%), Южна Ирландия (220%), региона Хамбург в Германия (202%), региона на Брюксел в Белгия (196%), Източна и Централна Ирландия (189%) и региона на Прага в Чешката република (187%).

В 21 европейски региона БВП на глава от населението през 2017-а година е бил с 50 или повече процентни пункта над средното ниво за ЕС: пет региона в Германия, два в Република Ирландия, в Нидерландия и във Великобритания и по един в Белгия, Чешката република, Дания, Франция, Словакия, Полша, Швеция и в Люксембург, като населението на тези 21 региона е 52,3 милиона.

На другия полюс са 20 европейски региона, в които БВП на глава от населението е бил през 2017-а година под 50% от средноевропейския, като в тази негативна класация цели пет региона са от България (при това сред седемте области с най-нисък жизнен стандарт), по четири от Гърция и от Унгария, три от Полша и по два от Франция от Румъния. Населението на тези 20 най-бедни европейски региони е 22,9 милиона.

Северозападния район на България е регионът през 2017-а година с най-нисък жизнен стандарт, равняващ се на едва 31% от средноевропейския, следван от друг български регион – Южен-централен (с 34%) и френския Майот (също с 34%). Следват българския Североизточен регион (с БВП на глава от население, равняващ се на 39% от средния за ЕС), румънския Североизточен регион (също с 39%), българския Югозападен регион (с БВП на глава от население, равняващ се на 39% от средноевропейския) и българския Югоизточен регион (с 43%).

Евростат отбелязва, че в някои региони стойностите на БВП на човек от населението биха могли значително да се влияят от потоците ежедневно мигрираща работна сила. Нетните миграционни потоци от ежедневно приходяща работна сила в тези региони увеличава продукцията до равнище, което не може да бъде достигнато от местното активно население в дадения регион.

В Северозападния район на България БВП на глава от населението за 2017-а е бил едва 4600 евро и в размер общо на 3,486 млрд. евро, или 6,7% от националния БВП. В същото време в Югозападния регион на България БВП на глава от населението е бил 11 700 евро и в общ размер от 24,742 млрд. евро, или цели 47,9% от националния БВП, цитира БНР.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!