fbpx

Европарламентът призна двойния стандарт при храните: На Запад и на Изток качеството е различно

източник: Нова тв

Европарламентът се заема с двойния стандарт при храните. Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. До края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика. Депутатите отправиха серия препоръки на национално и европейско ниво за справяне с проблема.

Идеята е, че продукти от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание във всички държави от Общността. Тестове в Централна и Източна Европа са показали, че различия има. А дискриминацията на потребители е недопустима.

Подобни различия са открити и в нехранителни продукти като перилни препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.

Двойното качество при храните ще се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот.

„ЕП официално призна, че двоен стандарт за различните страни има и че използването му от производителите трябва да бъде спряно. С 464 гласа „за”, 58  „против” и 127 въздържали се, депутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна, а фирмите нарушители да бъдат санкционирани”, обясни евродепутатът от БСП Момчил Неков.

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.

След решението на ЕП, че продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз, на ход е ЕК, която трябва да предложи законодателство, за да бъде премахнато двойното качество.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!