fbpx

Д-р Атанас Мангъров обясни дебнат ли опасни зарази в страната

За бум на хепатит в страната не може да се говори. Това коментира в сутрешния блок на Bulgaria on air директорът на детското отделение в Инфекциозна болница “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София д-р Атанас Мангъров.

„Хепатит има постоянно“, обясни той, като допълни, че епидемични взривове в страната няма.

От началото на годината досега има около 150 случая по-малко на заразени с хепатит А в сравнение с миналата година. Става дума за около 1 100 души. За сравнение през миналия период броят на болните е около 1 200 пациенти.

„За момента няма данни за такъв взрив. Хепатитът не е като морбили“, обясни още д-р Мангъров.

По мнението на експерта поради естеството на заразяване заболяването с хепатит А става по-трудно. За да се заразим, ръцете трябва да бъдат замърсени, но с фекално замърсяване. Това не важи просто за мръсни ръце.

При хора, които имат нормална хигиена, е доста трудно да се разболеят с хепатит. Това става, ако в заведение се получат пробиви и се създадат условия за фекално замърсяване.

„В ежедневни битови условия трябва да има много голямо нарушаване, за да се получи замърсяване“, обясни той.

Има ваксина против хепатит А. Правят се две дози в интервал не повече от 6 месеца и това пази доживот. Препаратът може да се приеме след 2-годишна възраст.

Цената на двете дози е около стотина лева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Деца от общността я разплакаха: Како Бони, направи ни известни!

кадри Нова телевизия Певицата и най-одумван звезден участник в „Хелс китчън” Бони направи нещо невероятно за четири момчета от ромската общност, които мечтаят да станат известни музиканти. Тя ги срещнала случайно да просят, а след като разбрали от кого са поискали пари, те веднага я помолили: „Како Бони, направи ни …

Блиц Новини
Батков: Чужденци ритат за 500 евро, наши футболисти стават като Георги Семерджиев

кадри БНТ В българското футболно първенство има чужденци, които играят за 500-600 евро заплата, българи за толкова не можеш да хванеш, това заяви по БНТ Тодор Батков като представител на обществения съвет към БФС. В предаването на Георги Любенов той описа много драматична картина на това, което се случва с …

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

error: Content is protected !!