fbpx

Държавата изнесе данни какво всъщност се прави в Хитрино, ето отчета на фонд „Социална закрила“

Фонд „Социална закрила“  (ФСЗ) осъществява регулярен мониторинг, предварителен, текущ и последващ контрол на изпълнението на проекта за социално подпомагане на населението на с. Хитрино за преодоляване на последствията от железопътния инцидент на 10.12.2016 г. Експерти на фонда извършват всеки месец проверки на място в Хитрино, при които правят контролни замервания на действително изпълнените строително-монтажни и строително-ремонтни работи. В резултат от този мониторинг за изплащане се одобряват единствено разходи, които са реално изпълнени и съответстват на представените документи, съобщиха в писмо до медиите от фонда. В него се казва още:

Oсвен непрекъснатия оперативен контрол от страна на ФСЗ, дейностите по проекта и тяхното отчитане са проверени от Инспектората и от дирекция „Вътрешен одит” на Министерството на труда и социалната политика през 2018 г. При тези проверки не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби. Министерството на труда и социалната политика има пълна готовност да съдейства на всички проверки на външни контролни органи в рамките на своята компетентност и правомощия. Изразяваме и пълна готовност да разгледаме и всички жалби по повод реализирането на проекта за подпомагане на населението на село Хитрино, ако такива бъдат предоставени от националния омбудсман на Република България или от други заинтересовани страни.

По време на досегашната си оперативната дейност служителите  на Фонд „Социална закрила“ провеждат се и работни срещи с представители на общината и на фирмите-изпълнители относно възникналите проблеми. До момента, при нито едно посещение на изпълняваните по проекта обекти не са отправяни жалби към ФСЗ от страна на собствениците, пострадали от инцидента.

По отношение на твърденията в публичното пространство, че цените, по които се извършват строително ремонтните дейности, са „завишени“ предоставяме следната информация. При проверките на документацията за СМР по проекта Фонд „Социална закрила“ следи за спазване на условието за изготвяне на количествено-стойностни сметки съгласно справочниците (книгите на СЕК „Строителни сметки и цени“) за цените в строителството по окрупнени показатели, съставени по статистически методи от браншови организации или специализирани експертни фирми на база сметки и статистически данни, които се съпоставят.

За четири от помощите, които се изплащат по програмата – смяна на компрометирана дограма, укрепване и възстановяване на жилищни сгради, разрушаване на опасни и негодни за обитаване сгради и постройки и строителство на нови жилищни сгради се сключват тристранни договори за строително-монтажни/ремонтни работи (СМР/СРР), по които инвеститор е община Хитрино, възложител е собственикът на имота, а изпълнител – съответната строителна фирма.

Към момента Управителният съвет на Фонд „Социална закрила“ (УС на ФСЗ) е одобрил разходи за 5 098 452 лв. по проекта. Съгласно правилата за изпълнение на проекта община Хитрино оценява материалните щети и изготвя оценки за всеки отделен случай. На тази база местният Общински съвет одобрява списъци с нуждаещите се от помощ, както и конкретния вид и размер на помощта.

Към 18 септември 2018 г. са подписани 100 договора за изпълнение на СМР на 100 жилищни сгради на обща стойност 2 334 571 лв. Управителния съвет на ФСЗ е одобрил плащания за извършени разходи по тях за общо 1 709 556 лв. Със средствата са укрепени/възстановени близо 90 жилищни сгради.

Към настоящия момент УС на ФСЗ е одобрил разходи за сключване на договори за строежа на 12 нови жилищни сгради на обща стойност 1 540 993 лв. На тази база са подписани договори за общо 1 474 666 лв. За извършените по тях действия до момента УС на фонда е одобрил плащания за 795 592 лв. Строителните работи по почти всички сключени договори са приключени и разходите по тях са в процес на отчитане.

УС на ФСЗ е одобрил и разходи за 427 816 лв. за смяна на компрометирана дограма. Помощта е изплатена на база на одобрени от Общинският съвет Хитрино 244 заявления с разходооправдателни документи и проверка на представената от община Хитрино документация.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!