fbpx

До 500 лева над заплатата на учител по точни науки, ако отиде да работи в проблемно училище

akcent.bg

До 500 лева над заплатата си може да получава учител месечно, ако отиде да работи в проблемно училище, където например децата са със слаби образователни резултати и с нисък социален статус. Той трябва преподава по математика, физика и астрономия, информатика или информационни технологии и да има над 8 г. стаж като учител по някой от тези предмети.

Възможността е предвидена в проекта за национална програма „Мотивирани учители“ на Министерството на образованието и науката. Тя е публикувана за обществено обсъждане, след което ще бъде гласувана от Министерския съвет и приложена през календарната 2019 г., за да може наесен в училищата да има повече повече педагози по точните науки, в които се очаква недостиг.Бюджетът ѝ 1.7 млн. лева обезпечава още придобиването на допълнителна квалификация в дефицитните области (математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужди езици и религия) и обучения на специалисти без педагогически опит (по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици).

Предвижда се за проблемни училища да се осигурят до 80 учители. С тях ще се сключат 3-годишни трудови договори, които ще предвиждат 300 лева допълнително месечно възнаграждение за работата в трудни условия, както и още 200 лева на месец, с които да се плати наемът в новото населено място или транспортните разходи.

За тези педагози е предвидена подготовка за конкретната специфика на региона и придобиването на умения за методическа подкрепа. МОН ще плати нощувките, храната, транспортът на обучаемите, както и наемите и възнагражденията на обучителите.

Педагозите, които искат да се включат, трябва да подадат документи, включващи автобиография, препис-извлечение от трудовата си книжка, мотивационно писмо, препоръка от настоящия работодател, две препоръки от учители, такава от родител и портфолио.

От МОН планират да направят електронно картографиране, чрез което да отсеят училищата, където са необходими преподаватели по точни науки, за да могат по-лесно да се запълнят свободните учителски места.

Програмата предвижда за до 100 специалисти с висше образование без педагогически опит да се осигури университетско обучение за придобиване на професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, и чужди езици. Обучението ще е едногодишно, в задочна форма, като за него държавата ще плаща на висшето училище по 1200 лв. на участник, ще покрива още разходите за нощувки (40 лв.) и транспорт на обучаемите (по 80 лв. на участник).До 150 учители пък ще могат да придобият допълнителна квалификация „учител по математика“, „учител по физика и астрономия“, „учител по информатика“, „учител по информационни технологии“, „учител по чужд език“ и учител по религия“ чрез предвиденото обучение по програмата. То отново ще се провежда от университетите, а формата ще е задочна. МОН осигурява средства за 1 година, в която да се извърши квалификацията. Осигурени са пари за пътни и нощувки по време на присъствената форма на обучение. Висшите училища ще получават по 1200 лв. на участник, за нощувки – 40 лв. и транспорт на обучаемите – 80 лв. за участник.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!