fbpx

До Петдесетница „Христос возкресе” сменя поздрава „Добър ден”

От полунощ та до Петдесетница, която тази година е на 16 юни, хората се поздравяват при среща не с обичайното „Добър ден”, а с „Христос возкресе”. Продължителността на този поздрав говори за значението на Великден в църковния календар на православните християни, пише www.kmeta.bg.

Днес и утре никой нищо не бива да работи. На Великден преди обяд ходели на църква, за да се причестят след 40 дневните пости. Всеки изяждал по едно яйце, донесено от къщи. В днешните времена по едно яйце раздават свещениците в храмовете на всеки богомолец. Това се прави с цел облажване най-напред с яйце. След обяд по мегданите се извивали пъстри великденски хора. На тях се залавяли хора от различни възрасти. Всички си носели яйца, разменяли си ги и се чукали, за да изберат най-здравото.

И на втория ден на Великден на празничната трапеза се събирало цялото домочадие. След обяд отивали отново на хорото. И пак чукане с яйца и изяждането им. Те трябвало да свършат до Разтурни понеделник – това е денят след Томина неделя. Да се държат повече време е било опасно.

През последните години много общини включват в програмите си за посрещането на Великден и играенето на хора на централните площади. Към обяд зазвучават духови музики и се извиват дълги празнични хора. Обичаят се възвръща.

Работа се започва чак на третия ден на Великден. Мъжете навестяват нивите и ги чистят от камъни и плевели, а жените се заемат с домашна работа. Така е и през следващите дни на светлата или празната седмица. Работи се до обяд, а следобедите пак всички отиват на хорото. Това продължава до края на седмицата. След това за Великден напомня само поздравът „Христос возкресе…”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!