fbpx

Доходите растат, а колите у нас са все по-стари. Масово трошки по пътя

42,7% от автомобилите са над 20-годишни

Над 42,7% от автомобилите в България са над 20-годишни, сочат данните на МВР. В страната са регистрирани общо 3,668 млн. автомобила, а от тях 1,568 млн. са на над 20 години.

Това е нормално като се има предвид, че доходите ни са най-ниските в ЕС, пише „Труд“.

Но има друга по-тревожна тенденция. С повишаването на доходите делът на най-старите коли би трябвало да намалява, а хората да започват да карат по-нови, по-хубави и по-скъпи. У нас обаче ситуацията не е такава – делът на най-старите коли расте.

Само в рамките на година автомобилите на над 20 години са се увеличили със 73,1 хил., или с 4,9%. А делът им е нараснал от 41% на 42,7% от всички МПС-та.

Успоредно с това намаляват колите на средната класа, които са на възраст между 5 и 20 години. Например автомобилите между 15 и 20 години намаляват с 45,8 хил., или с 4,57% и от над 1 млн. броя преди година вече са 956 хил.

Спад има и при другите две групи коли, характерни за хората от средната класа – на възраст между 5 и 10 г. и от 10 до 15 г. Намалението на броя коли в тези групи е съответно с 1,13% до 242 хил. и с 2,72% до близо 705 хил.

Явно колите остаряват, но повечето собственици не бързат да ги подменят с по-нови, а ги карат, докато станат истински трошки.

Увеличение обаче има в броя на новите коли, за които са минали по-малко от 5 години от първата им регистрация. За година те нарастват с 18,1 хил. броя, или с 10,17% и вече надминават 196 хил. Новите автомобили обаче имат само 5,3% дял от всички МПС-та в страната. Като се има предвид малкият им дял, е естествено броят им бързо да нараства.

Мен не ме лови нито една статистика. Нямам кола. Ползвам градския транспорт. Някой се опитва да каже ,че има много коли,па макар и да били стари. Друг се опитва да каже ,че има много бедни умиращи от глад. Кое е вярното?
Май нито колите са ни толкова стари,ама и бедните умиращи от глад не са толкова много.
Статистиците що не вземат да оставят хората и колите им на мира. Аз ако река да си купя кола изобщо няма да гледам статистика,а ще си купя кола съобразно това което имам в джоба си.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!