fbpx

Документалният филм „Да живее България“с шанс за номинациите за „Оскар“

източник: Seen
„Да живее България“ на Адела Пеева е първият наш документален филм, подлежащ на гласуване за предложение за номинациите за „Оскар“. Нейният филм е сред отговарящите на условието на Американската филмова академия за публичен търговски показ най-малко седем дни последователно на голям екран в периода между 1 октомври 2017 г. и 30 септември 2018 г. „Да живее България“ е бил на голям екран два месеца в четири столични кина.

Националният съвет за кино /НСК/ ще гласува за български кандидат за номинациите за „Оскар“ за чуждоезичен филм на открито заседание на 17 септември от 16.00 ч. в Националния филмов център /НФЦ/, според заповед на директора на центъра Жана Караиванова. На заседанието могат да присъстват представители на продуцентите, участващи с филми в избора, журналисти, служители, кинематографисти, граждани.

В номинирането на българско предложение за 91-ите награди „Оскар“ за чуждоезичен филм участват още „Три четвърти“ на Илиян Метев, „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков, „Врагове“ на Светослав Овчаров, „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров-Роги, „Лили рибката“ на Ясен Григоров, „Нокаут, или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, „Посоки“ на Стефан Командарев, „Привличане“ на Мартин Макариев, „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова, „Случаят Кюри“ на Андрей Хадживасилев, „Христо“ на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Всеки член на НСК гласува анонимно и задължително за три филма по свой избор, като ги подрежда на първо, второ и трето място. Филм, класиран в анкетната бланка на първо място, получава три точки, класираният на второ място получава две точки, а на трето – една точка. Попълнените анкетни бланки, в запечатан непрозрачен плик, се пускат лично в прозрачна урна в заседателната зала на НФЦ на откритото заседание.

Секретарят на техническата комисия по избора отваря публично всички запечатани пликове последователно и отбелязва резултатите в протокол. След приключване на процедурата резултатът се сумира и за номиниран филм се определя получилият най-голям брой гласове. Протоколът с резултатите от избора се подписва от всички участвали в гласуването членове на НСК и се публикува на интернет страницата на НФЦ.

При равен брой точки на два или повече филма, те участват в балотаж. Процедурата се повтаря, докато се излъчи номинация.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!