fbpx

Дойде пак време за данъчните декларации, от НАП казаха как да я подадете от компютра си

От днес започва данъчната кампания на НАП, в която всеки гражданин ще може да декларира доходите си за миналата година. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на 10 януари, както по електронен път, така и на място в офисите на приходната агенция. Как точно става това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров, който беше гост в Сутрешния блок на БНТ.
Не всеки е длъжен да подава данъчна декларация. Това задължение не важи за граждани, получаващи заплата от постоянен трудов договор, уточни Росен Бъчваров.
„Посланието на НАП е вземете си персонален код (ПИК). Данъчната кампания започва днес както на хартия, така и по електронен път. До края на февруари фирмите трябва да подадат справките за изплащани заплати и хонорари. Втората дата е началото на март, а третата – в края на март. 30 април е крайният срок за подаване на декларация. За получаване на ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис“, обясни говорителят на НАП.
Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация.
„Не бих казал, че попълването на данъчната декларация е лесно, тъй като тя е рефлексия на един закон. Но Слава Богу, тя е една и съща. Няма промяна от миналата година, така че, ако сте я попълнили правилно, тази година също ще се справите. Ако все пак е допусната грешка в данъчната декларация, срокът за корекции е до 30 септември“, допълни Бъчваров.

Говорителят на Приходната агенция коментира и доколко сигурна е електронната система след хакерската атака с източване на лични данни през лятото: „Значително по-сигурна е системата. Не е пресилено да се каже, че създаваме отново инфраструктурата на НАП. Проблемът през лятото беше функция от една причина – че НАП, улисана в създаването на електронни услуги, фокусирана в улесняването на потребителите, доведе до някои компромиси в информационната сигурност, които бяха доста видимо наказани“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!