fbpx

Дойде ли краят на търговската война? Тръмп и Юнкер се срещнаха се и обявиха споразумение за трите нули

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп обявиха, че са постигнали споразумение, слагайки край на месеци търговски конфликт между Вашингтон и Брюксел, който доведе до взаимни наказателни мита, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от Блиц.

САЩ и ЕС постигнаха споразумение, заяви Юнкер, а Тръмп уточни, че двете страни искат да се стремят към „нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии“ в търговския си обмен на индустриални стоки, с изключение на автомобилния сектор. ЕС незабавно ще увеличи вноса си на соя от САЩ, изрази задоволство Тръмп, който обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана.

„Ще работим по намаляване на бариерите и увеличаване на търговията на услуги, химически продукти, фармацевтични продукти, медицински продукти“, добави той.

САЩ и ЕС ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО), обяви Тръмп.

„Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни за реформиране на СТО и работа по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхкапацитета“, заяви президентът на САЩ.

С тези думи той визира пряко Китай, с който САЩ започнаха търговска война, в която критикуват именно тези практики.

Юнкер подчерта, че той и Тръмп са се договорили да не се въвеждат нови мита докато текат преговорите, по които незабавно се създава работна група. Той определи срещата като добра и конструктивна.

Тръмп беше заплашил да наложи 25-процентни мита върху вноса на автомобили, което щеше да засегне европейски фирми като BMW (Бе Ем Ве) и Volkswagen (Фолксваген).

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!