fbpx

Договор къща не храни! 43 процента от българите съгласни на заплата „на ръка“

37% пък твърдят, че с честност и труд не може да се изкарат много пари

42,8% от българите са съгласни да се осигуряват на по-малка сума, а остатъка от заплатите си да получават на „ръка“. Това показва научноизследователски проект „Икономиката в сянка като девиантно поведение“ (2016-2019), който е направен от екип учени от БАН.

В проучването са участвали 1000 анкетирани, като от тях 18,8% са изцяло съгласни, а 24% са до известна степен. Без договори са съгласни да работят 36,8% от анкетираните.

Не е толкова важно дали имаш договор, а колко пари ти влизат в джоба в края на месеца, смятат 49% от анкетираните.

37% пък са изцяло съгласни, че с честност и труд не може да се изкарат много пари.

56,9% от отговарящите са казали, че за нищо на света не биха погазили закон, дори и да виждат, че от това ще имат материална полза. 65% са убедени, че всички закони трябва да се спазват.

Поне половината от българите изпитват много сериозни съмнения по отношение на качеството на законите – намират ги за неадекватни, нерелевантни и трудни за приложение. Само 31,9% смятат, че повечето законови норми са добре написани и са напълно приложими за реалния живот.

„Като цяло може да се обобщи, че българинът става все по-критичен към качеството на законодателството“, обяснява пред „24 часа“ социологът проф. Емилия Ченгелова.

Изследването сочи още, че между 28 и 30% е делът на сивата икономика у нас, като по този показател държавата е на едно от челните места в Европа.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!