fbpx

Доган поддържал енергината стабилност

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ не се е отказала доброволно в полза на ТЕЦ „Варна“ да поддържа т.нар. студен резерв. ТЕЦ-ът, 70% собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, през 2018-а спечели договори за над 27 млн. лв. от търговете за студен резерв.

Отказът на „Марица изток“ 2 бил необходим заради невъзможност на централата едновременно да осигури ток за потреблението и да поддържа студен резерв. Това довело до застрашаване на енергийната система, пише clubz.bg.

Петкова обясни, че квотите на студения резерв се определят от министъра съгласно закона, като тази година те са средно 650 мегавата, а разходите на Енергийния системен оператор за тях за 2018 г. са били 57 млн. лв. Каква ще е цената на студения резерв тази година предстои енергийният регулатор да определи.

ТЕЦ „Варна“ е втората по големина централа в страната и заема много сериозно място в електренергийната система. Предишният собственик ЧЕЗ не бил направил никакви инвестиции в сероочистващи инсталации и се наложило да затвори централата.

„В момента ТЕЦ „Варна“ работи и за ток, и за студен резерв“, каза Петкова.

По повод предстоящата сделка за закупуване на активите на ЧЕЗ от „Еврохолд“ Петкова повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че държавата не може да се меси.

ДОКОГА ЩЕ МУ ВДИГАТЕ Г*ЗА НА ТОЗИ ,ЗА ДА ПРЪДНЕ ПО-ЛЕСНО ! АМА ЧЕ ЛИЗАЧИ !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!