fbpx

Добре дошли в Дървен град: снимачната площадка на Кустурица

profit.bg

Pixabay/Instagram

На двеста километра югозападно от столицата на Сърбия – Белград, в планината Мокра гора, само на няколко километра от границата с Босна и Херцеговина, се намира оживеният малък планински град Дървен град.

В името му няма нищо учудващо, тъй като целият град е изработен от дървесина, идваща от многобройните иглолистни дървета наоколо. Дори улиците и централният му площад са облицовани с дървени плочки.

Дървен град има църква, библиотека, кино, няколко ресторанта и магазини, но всъщност не е истински град, посочва Amusing Planet. Той е построен от известния режисьор Емир Кустурица през 2004 г. за филма „Животът е чудо“.

„Загубих моя град (Сараево, бел. ред.) по време на войната. Ето защо исках да построя собствено селище „, казва Кустурица.

„Ще организирам там семинари за хора, които искат да се научат да правят кино, концерти, керамика, живопис. Това е мястото, където ще живея и където някои хора ще могат да идват от време на време. Разбира се, ще има и други жители, които ще работят. Мечтая за открито място с културно разнообразие, което се противопоставя на глобализацията.“

Дървен град – наричан още Кюстендорф, е създаден като туристическа атракция, нещо като тематичен парк. Посетителите могат да видят произведения на изкуството в галерията Macola или да гледат филми в Underground Cinema, разположени в сутерена на сградата на Стенли Кубрик. Тя разполага още с фитнес зала, басейн, сауна и частни стаи, където живеят Кустурица и семейството му.

 

Улиците в Дървен град са кръстени на известни личности, като Никола Тесла, кубинския революционер Ернесто „Че“ Гевара, аржентинския футболист Диего Марадона, сръбския актьор Миодраг Петрович Чалжа и известните режисьори Федерико Фелини и Ингмар Бергман.

Дървен град е най-натоварен по време на ежегодния Международен филмов и музикален фестивал в Кюстендорф, където млади режисьори и студенти могат да се срещнат с известни актьори и режисьори.

Филми от цял ​​свят се прожектират по време на фестивала. Специално събитие е „погребението на лошите филми“ в специално „гробище за лоши филми“.

Вижте още от Дървен град в галерията от Instagram:

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!