fbpx

Добра новина на 8 декември: За пръв път от 11 г. се отпускат 30 млн.лв. за студентските общежития

снимка: goguide.bg, архив

За пръв път от 2008 г. насам през следващата година се отпускат 29.4 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това каза за БТА Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети към университетите (НПСС), пише „Дневник“ .

Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществото, от медиите и студентите, припомнят от НПСС. И отбелязват, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване.

Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията в общежитията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши битови условия.

Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29.4 милиона лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са „едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната“. Това са общежитията към Шуменския университет, като в недобро състояние са и сградите на общежитията във Варна и в Пловдив.

В София лошо е състоянието на 15-и блок на Националната спортна академия, както и на 7-и блок на Медицинския университет. Има студентски общежития в страната, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи председателят на НПСС. Тя каза, че в началото на 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е получил целеви средства, с които прави ремонти в студентските общежития.

Иначе студентите плащат между 30 и 90 лева в общежитията, но цените зависят от това дали в тях са включени и различни консумативи.В системата на дружеството „Студентски столове и общежития“ наемът за студентска стая навсякъде е еднакъв, а в общежитията, стопанисвани от университетите, цените са различни. Те зависят от това каква е базата и какви са разходите – има ли монтирани отделни електромери и водомери на всяка стая в общежитията. Затова цените в тези общежития са различни и най-високите са от около 90 и няколко лева, обаче в тях са включени и консумативите и интернета, обясни Вангелова.

Тя уточни, че такива са цените в „чисто новите общежития“ на Пловдивския университет, които са най-новопостроените общежития в страната. „В тези общежития условията са прекрасни, все едно си в хотел“, коментира още председателят на НПСС.

Най-ниските цени за стая в студентските общежития са между 30 и 40 лева, но това е цена само с определен консуматив и след като той се надвиши, студентите доплащат допълнително, каза Вангелова. Допълни, че по-ниски са цените на наемите в общежитията, в които има обща баня и тоалетна на етажа, а не във всяка стая.
От Националното представителство на студентските съвети искат да бъде променена и субсидията, която се дава за „леглоден и храноден“ за общежитията. Вероятно тази субсидия ще бъде увеличена и това е много важно, отбеляза Вангелова.

Стипендиите на българските студенти в различните университети у нас са от 70 до 150 лева, каза председателят на НПСС. Предвижда се да има увеличение на стипендиите на студентите от българските диаспори, които учат в български висши училища. Това ще стане чрез промяна на постановление 90 на Министерския съвет и вероятно тези стипендии ще се увеличат от 150 на 200 лева, но тази корекция още не е направена, информира Вангелова.

Тя уточни, че след корекция, предложена от НПСС, университетите могат да предоставят стипендии на базата само на успеха на студентите, както и на базата на успеха и дохода. Как ще класират и колко стипендии ще дадат за двата вида възможности зависи от средствата, с които разполагат висшите училища, обясни Яна Вангелова. Тя припомни, че изтече срокът за т.нар. европейски стипендии, които българските студенти получаваха с европейски средства и те вече не се получават.

Заради това, че вече не се получават европейски стипендии, но и че отпусканите стипендии на българските студенти не са високи, повечето от тях учат и работят, коментира председателят на НПСС. Вангелова отбеляза, че например, студентите по медицина не могат да работят по време на следването си, защото то е много трудно и трябва да присъстват на лекциите. За останалите студенти в различните специалности е характерно, че повечето от тях учат и работят, защото не могат да се издържат само със стипендията. Особено е трудно на студентите в София, тъй като цените в столицата са по-високи, отбеляза Вангелова. Цитирайки статистиката уточни, че студентите от компютърните специалности в момента, в който проявят някакъв интерес и дори да имат минимален талант в тази област, веднага биват наемани на стаж или на работа, независимо, че може да са във втори или трети курс.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!