fbpx

Днешната дата е много важна за Жан Виденов, има юбилей

Жан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през 1995 – 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.

Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлация в страната. Кризата оттогава е наречена на него „Виденова зима“.

Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика и мениджмънт и идеолог на младежката радикална комунистическа организация „Че Гевара“.

Жан Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалността „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език). Като студент е приет за член на Българската комунистическа партия (1983). Избиран е по време на следването си във вузовския комитет и в градския комитет на ДКМС. В своя V курс е капитан на отбора на института по бридж, който печели първенството на град Москва.

От 1985 г., след дипломирането си, Виденов работи в Пловдив – в предприятието „Биотехника“ и по-късно в БССП „Автоелектроника“ (1989 – 1990).

От 1986 г. работи в апарата на Димитровския комунистически младежки съюз.

В началото на 1990 г. е избран за член на Висшия партиен съвет на БСП, а през ноември същата година – за член на неговото Председателство. През 1991 г. на конгрес е избран за председател на БСП с подкрепата на неговия предшественик Александър Лилов.

След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 г. Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според представители на лявото крило на БСП това довежда до победата на БСП в местните избори през 1995 година. Според изследване на Института за пазарна икономика некомпетентната финансова политика на този кабинет довежда страната до тежка икономическа криза. Привърженици на Виденов обясняват фалита на банките с тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева. По времето на управлението на Жан Виденов изтича отсрочката за отлагане на погасяването на лихви по външния дълг, сключена от правителството на Филип Димитров. Виденов не успява да договори нова отсрочка, като същевременно България е неспособна да продължи плащанията по дълга, което води спад в кредитния рейтинг на страната и до начало на финансова дестабилизация.

През есента и зимата на 1996/1997 г. страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата главоломно пада (по-късно, през февруари 1997 г., достига 5 – 6 щатски долара), което поражда недоволство и масови протести в големите градове. На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември същата година на извънредно заседание на 37-то народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет срещат масови граждански протести, организирани от СДС.

След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив.

Виденов дълго време бива приеман за „наивника“ в собственото си правителство, но все пак до 2009 г. той остава в партията. През 2009 г. обявява, че е напуснал БСП поради несъгласието си с политиката на нейното ръководство и на правителството на Сергей Станишев

Преподава в частното висше училище „Европейски колеж по икономика и управление“ в Пловдив.

Владее английски, френски, руски и арабски език.

Единственният ,който не е крал от държавата и народа си!

Много малко са такива като него

Аз не се наемам да правя генерална оценка на Жан Виденов. Но ще изходя от фактите. Не може да си премиер и да допускаш твои министри да говорят явни лъжи по медиите. Когато хората стояха на опашки пред хлебарниците с неясната надежда да докарат хляб, министър Чичибаба се появяваше всяка вечер на синия екран, за да каже с цялата си нагла безпардонност, че нямало хлебна криза. Да се чуди човек на очите си ли да вярва или на Чичибаба. После – не може да си премиер и да допуснеш хиперинфлация с подобни размери, след което обидено да абдикираш. Това означава само едно – пет пари не даваш за страната си и хората ѝ. Поне трябваше да направи обръщение към нацията, в което честно и почтено да бъдат представени всички причини за тежкото положение, в което изпадна народа. Е, поне народът се научи да си прави сирене и кашкавал, да яде охлюви и гъби.

Джон Виденсон, …. ако сте човек с непредубедено мислене, със сигурност ще знаете кой наложи хиперинфлацията в БГ. Върнете се назад във времето, помислете и ще си дадете отговор. И аз стоях от 4.30 сутринтна за 2 бурканчета кисело мляко за децата си… И се питах непрекъснато …как така се случи, че ВСИЧКИ СТОКИ!!!! изчезнаха изведнъж!! Всичко някак си се СКРИ!!!!! Дали Жан Виденов беше виновен?????

Не бил крал (лично той). Крайно наивно и тенденциозно. А защо неговите министри съветваха червените директори на държавните предпериятия да не си плащат дълговете? Кой е отговорен за това? Затова фалираха банки, дълговете им се стопиха от инфлацията. Сега Румен Г.пак с епоказва по телевизията и раздава съвети от последна инстанция. Къса ви епаметта, братя…

Виденов започна подготовка за въвеждане на валутен борд и ако бяха го въвели нямаше да има никаква криза и хиперинфлация.но кой попречи на това?

Чували ли сте за плана „РАНЪТ“ ?ПОСЛЕДНИЯТ ВИНОВЕН Е г- н Виденов ! Все още има слепи в тая държава…А иначе всичко е вярно.За опашките, млеката …

Много лоши ,направо кошмарни спомени имам от неговото ,,управление,, и не го оправдавам по никакъв начин !

А сега на какво те научиха.По стойностен живот ли живеете?

Вярно е че не е крал , но само това ни оставаше , при условие че имаме цар който е крал крал . Пълен некадърник по икономика , както и всички български икономисти , със звания и без звания . Всичката измет е само по безплатните апартаменти , коли , училищата за децата им . Пак ви казвам братя и сестри че без НАРОДЕН СЪД няма да се оправи нищо в държавата

Г/н Виденов не подписал сее опълчил с/у Планът Ранът,но вече е забравено .Не се кори неподйупен
ЧовекТан Сун

Дали Б.Борисов е ВИНОВЕН за всички сътворени бели от знайни и незнайни глупаци ?Но поне като цяло страната е много по-добре от преди 10 години, да не говорим за от преди 22…И пак не го щадят, защото помнят от ден до пладне… А при Виденов си беше като при Т.Живков – нищо не знаехме,пълна тишина и тъмнина.

Ако планът Ран -Ът не беше „побългарен“, щяхме да сме още по-добре, Виденов не работеше добре за България,може да не е бил корумпиран -тогава е бил некомпетентен…

Народен съд?Еми да-да започнем от ГЕРБ.И когато всички управляващи от тази бандитска партия,която като метастази на рак е обхванал страната–защото не са само висшите управленски герберски кръгове,а всичик от техните семейства,посестрими,баджанаци,шуреи,шуренайки,политически дебили и проситтутки и цялаат измет която се е наредила при хранилките и като свине лочат ли лочат№.Пък като ги пратим тях на Народен съд,като им вземем имотите и награбеното,отгава да се върнем назад във времето.При соца управляващата върхушка беше „тънка“ прослойка от обществото,а сега всеки крадец ,мизерник и мошеник откъдето може е добарал цицка и суче ли суче,и се обогатява,и не работи,а шмекерува!.Като студентка живеех в блок в кв.Борово вСофия-срещу къщата на Добри Джуров.Никаква видима охрана не го пазеше.Къщата не беше дворец,не блестеше с лукс.Сега в сравнение с дворците на новобогаташите бихме я нарекли колиба.Та вижде какво,ако проследим един по един синовете и дъщерите на бившите соц управници и сравним имотното им състояние със сегашните „наследници“ на мафията ще се види огромната разлика.

16 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Полицай не послуша дъщеря си в „Стани богат“ и спечели много пари

Кадри: бТВ Никола Христов, който 28 години е бил инструктор по стрелба в МВР, показа самообладание, качества и знания в „Стани богат“ тази вечер. При един от въпросите обаче той бе сериозно разколебан, но в крайна сметка взе вярното решение и си тръгна с чек за 10 000 лева от …

Блиц Новини
Графа: Работохолик съм, но вече се пазя

Кадри Нова ТВ Вече доста години Влади Ампов – Графа е на върха със своето творчество и не само. Благодарение на него много млади таланти откриха попрището си в музиката. Неговият път както феновете му знаят започва от ранна детска възраст и както сподели издържа се сам от тийнейджърските си …

Блиц Новини
Ники Кънчев открива сезона на „Кой да знае?“

Кадри БТВ Тази вечер е старта на забавното куизно шоу „Кой да знае?“. С появата си в ефир бързо придоби популярност сред зрителите и сега се очаква с нетърпение. Гостите тази вечер са освен най-известната майка на мамино синче №1 – Катето Евро и господин „Стани богат“ Ники Кънчев. Двамата …

error: Content is protected !!