fbpx

Днес е летен Никулден

Източник: Moreto.net

На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола.

Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според вярванията, за да не се разгневи светецът и накаже хората с природни бедствия, на този ден не трябва да се работи.

В някои региони празникът се нарича още Сухи Св. Никола и се прави молебен за дъжд. Богомолците носят икони и водени от свещеника обхождат нивите с песни. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци.

Накрая в селото се прави курбан за Св. Никола.

На Летен Никулден, както и на други пролетни празници, се изпълнява и друг старинен ритуал за дъжд – Пеперуда. Момите избират едно малко момиченце, което трябва да е сираче, и го наричат „пеперуда”.

Хората вярват, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.
На 9 май почитаме светецът с една от най-необикновените съдби. Той се казва Свети Христофор, а неговото име в превод означава “който носи Христос”. Родил се в Мала Азия, в гр. Ликия с името Репрев. След като получил Свето кръщение, получил името Христофор. Свети Христофор бил честолюбив и имал изключително силно развито чувство за справедливост.Свети Христофор с лице на звяр, за да не се поддава на човешките съблазни За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, Свети Христофор пожелал Господ да му даде лице на звяр, с което да замени красивото лице на праведния момък. По този начин е изобразяван в иконографията. Другият начин е като мъж, който носи на рамо малко момче. Това всъщност е Иисус Христос. Има легенда, която разказва, че Свети Христофор, който бил невероятно силен и смел, искал да служи на най-силния господар. Затова отишъл на брега на една река и започнал да пренася хората от единия на другия бряг. Сред преминаващите се оказал и Сатаната, но Свети Христофор бързо го пренесъл на другия бряг. После дошло едно малко момче, което помолило за помощ. Малко момче, но и самият Свети Христофор не очаквал, че когато го вдигнал, то тежало повече от всички преди него. Когато запитал детето защо е толкова тежко, то му отговорило, че товарът на целия сват тежи на неговите малки плещи. Години по-късно ние разбираме, че най-важната мисия в живота на Младенеца е да спаси човечеството от всички натрупани грехове чрез Разпятието. Свети Христофор е покровител на всички шофьори, моряци, летци и на всички, които много пътуват. Имен ден празнуват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка.
 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!