fbpx

Дневник: В ПП ГЕРБ няма разделение, но депутатите ѝ са разочаровани и несигурни за поста си

автор: Георги А. Ангелов, Дневник

ГЕРБ няма разделение след скандала с новите апартаменти, няма крила на председателя Бойко Борисов и на заместника му Цветан Цветанов, „защото ГЕРБ е Бойко Борисов“. В същото време в ГЕРБ има групи и лобита, но те не си съперничат и са верни на лидера. Това обясни депутат от управляващата партия пред „Дневник“.

Официалните изказвания по темата за това как се отрази имотният скандал на управляващите са малко и са предварително обмислени. Политици убеждават, че скандалът с апартаментите не се коментира между колегите, а тема за противоборства в партията нямало. Битува и друго настроение – разочарование от исканите оставки, казват от парламентарната група.

Депутатът Тома Биков заяви в петък сутринта пред „Нова телевизия“: „Това, което се случи в последните седмици, показва, че ГЕРБ е единствената партия, която няма номенклатура, няма хора, които да са поставени над останалите“. Той смята, че подаването на оставки след скандал е много силна инвестиция на обществено доверие и че ще даде на ГЕРБ нов кредит на доверие за евроизборите.

Притеснения в ГЕРБ

Не всички депутати от ГЕРБ обаче споделят мнението на Биков. Неколцина не скриха разочарованието си от реакцията на Бойко Борисов, който освободи шестима от законодателната и изпълнителната власт, за които имаше публикации, че са купили апартаменти на цени, по-ниски от пазарните или поне на такива цени са декларирали сделките си. Към тях трябва да се добави и кметът на Созопол Панайот Рейзи, който напусна партията, но остана кмет, макар и временно отстранен от длъжност.

Заради бързата реакция на Борисов никой от депутатите не се чувства сигурен за поста си при евентуална публикация за него и това ги кара да се смятат за незащитени, каза политик. В партията посочват като доказателство за тезата трудността, която Борисов срещна при намирането на заместник на Цецка Цачева, която първа подаде оставка като министър на правосъдието. Борисов разказал, че говорил със 6-7 седем души, на следващия ден се отказвали, защото някой в семейството „има една имотна сделка“. В крайна сметка за министър на правосъдието беше избран Данаил Кирилов, който до този момент беше председател на правната комисия в парламента. Все още няма избран председател на правната комисия на мястото на Кирилов. За поста са обсъждани Десислава Атанасова и Димитър Лазаров. И двамата отказват засега. Временен председател е Десислава Атанасова, която е заместник-председател на комисията.

Цветанов е недолюбван и заменим

Цветан Цветанов, който ръководи всички структури на партията и предизборния щаб, не получава одобрение от всички депутати, макар според някои да е излишно демонизиран. Едната причина е, че народни представители са карани да подписват проекти за закони и за изменения от него лично или чрез Данаил Кирилов, които дори не са чели. Другата изтъквана причина е, че в пика на скандала с публикация за апартамента му той замина за САЩ, дълго мълча и целият удар се посрещнал от партията. Депутати са убедени, че няма да има големи щети за организацията, ако Борисов се освободи от дясната си ръка и твърдят, че Цветанов вече не владее партията. Като потвърждение на тази теза привеждат неслучайните според тях изказвания на двама от тясното ръководство. Вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия Томислав Дончев каза, че Цветанов дължи повече информация, докато той беше в САЩ. Другият заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова оцени като правилна, но закъсняла оставката му.

Не разкол, а пролетно почистване

Самият Борисов направи няколко изказвания за Цветанов, разчетени в ГЕРБ като предупреждения. „Цветан Цветанов имаше рожден ден днес. Да му е честит! Аз така му го честитих – да го питам как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо – може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората. Мога да го накажа и аз!“. Това заяви Борисов в извънредно изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Поводът за изказването му са думите „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже“ – коментар на Цветанов в деня, в който освободи мястото си на депутат.

„Не може толкова тежко наказание да получи – да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на комисия по сигурност и заради този договор да се внесе съмнение, че това е едва ли не пунта мара, казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той, понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек“, каза Борисов в Брюксел след като Цветанов беше записан като нещатен сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ. Малко по-късно Цветанов се отказа да е парламентарен сътрудник.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов се разминават на национална работна през януари, на която Борисов предупреди актива си да внимават с думите „Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя“.

За голяма част от подалите оставки изнесеното в медиите е повод, а не е причината, каза един от депутатите. Според него седемте оставки досега говорят не за разкол в ГЕРБ, а за пролетно почистване в ГЕРБ, предприето от лидера.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!