fbpx

Дискусия между родителите: Трябва ли изобщо да се учи литература и защо в училище занимават децата с някакви комунисти?

Страстите около матурите предизвикаха поредица от коментари и дискусии в социалната мрежа „Фейсбук“. Някои от мненията на родители са доста крайни по отношение на това защо изобщо на литературата като предмет се отделя толкова голямо значение. Според доста българи, изучаването на поезия, художествена проза, драма и публицистика на практика не дава никакво полезни учения на децата, които да им помогнат в бъдещия живот.

Други пък са на мнение, че Никола Вапцаров, Гео Милев и Христо Смирненски нямат вече място в учебниците, защото творбите им са твърде силно повлияни от комунистическата идеология и по тази причина са вредни за младите хора.

Ето едно такова мнение:

„Ако (и когато) зависи от мен,… целият предмет литература ще изхвърчи от средното образование. Не е дори до Вапцаров, Милев или Смирненски – само по себе си повтарянето на чужди мисли с нулево практическо приложение извън класната стая е достатъчно. Това пречи на формирането на невронни връзки, убива креативността и всякакви наченки на критично мислене.“

Дори и това мнение да е донякъде крайно, мнозина го споделят. Още повече са родителите, които мислят, че „червените“ автори трябва да бъдат извадени от учебниците. Ето пример за това:

„Вапцаров следва да бъде махнат не под някакви емоции, а защото включвайки в учебната програма творчеството му (със съмнителна стойност според мен, но така или иначе за вкусове не се спори), бива легитимиран един комунист, терорист, служещ на и финансиран от режима на Сталин, работещ срещу интересите на собствената си страна.“

Ироничното в случая е, че доводите за „лустрация“ на литературата ни или искането за премахването на автори от учебниците, до голяма степен повтарят логиката и практиката от най-мрачната епоха от комунистическото управление в България. Тогава например поетите символисти не се изучават, защото са смятани за „упадъчни“ и „вредни“ за младите хора.

Прави са родителите! Трябва да въведат Кама сутра, вместо литература !

Без думи относно коментарите на тези родители . После се чудим защо днешното общество е без никакъв морал и неграмотно.

Жалко. Духовно бедно общество.

„„Ако (и когато) зависи от мен,…“ и “ „Вапцаров следва да бъде махнат не под…“ са коментари на доста посредствени и умствено ограничени хора. Такива хора са в състояние да съсипят всички усилия на останалите в ценностното възпитание на подрастващите поколения. Има една приказка – „Боже прости им, те не са виновни“, толкова си имат в кухата глава.

Родителските коментари са поръчкови, значи добре платени.

Публикувайте всичко. Не ме е страх. Страх ме е за вас и за идущите поколения.Като са хукнали вашите избранници да ни декомунизират, вие проверихте ли дали те са се дефашизирали. И друго, ако Вапцаров, Гео Милев, Смирненски са сторонници на идеология против тогавашното статукво, и за това са терористи, какво да кажем за Ботев, Левски, Бенковски и цялата плеяда революционери, жертвали се пак за някаква идея, против съвременното им статукво – какво? – И те ли са терористи. Или – всеки революционер е терорист. Долу революциите. Да живеят мижитурките, еснафите и прочее хора на статуквото. А, какво ще правим с развитието, с прогреса?

Цитати без отбелязан източник;))) Интересна пропагандна статия в полза на англосаксонските уруди;)

ГРАНИД, това за източниците е самозаблуда на човек,неспособен да свърже точките поради прекалената обусловеност на своя ум. Осведомявайте се по повече теми (от повече източници)и в един момент няма да имате нужда някои да ви казва кое е истина и няма да виждате ‘пропаганда’ на всеки ъгъл. Знания по английски / руски език са много полезни в това направление ;).

…. И кои са тези родители… КОЛКО НА БРОЙ СА… ??? … ОЩЕ ЕДИН „FAKE NEWS“ …!!!

Това ми прилича,както хубавите български песни вече все по рядко се слушат,в сравнение с чалгата,да махнем литературата,историята и др. Да учат децата само математика!

Чалгаджии…какво да очакваш. Съмнявам се дали са прочели поне една книга.

Vihrogon.com, вие сте абсолютни, платени соросоиди, наети да опростачват и унищожават българския народ.! Позор за вас предатели !!!!

13 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!