fbpx

Директорът опъна червен килим, а учениците скандираха „Лора, Лора!“, това момиче постигна страхотен успех в Китай

източник: mediacafe.bg

СНИМКИ: Mediacafe.bg, фейсбук на Лора Таскова и интернет 

Учениците от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ в Пловдив, редом с директорката Мариела Николова и целия учителски колектив посрещнаха дванайсетокласничката Лора Тоскова с червен килим и бурни аплодисменти.

18-годишната асеновградчанка постигна безпрецедентен успех за България, печелейки първо място в Европа и второ в света по китайски език. Тя бае наградена и с едногодишна стипендия за обучение в Китай.

Цели четири години са коствали на Лора да се добере до това постижение, сподели тя пред журналистите, които я чакаха редом с множеството деца на хода на елитната гимназия. Тя се обучава в китайската паралелка, една от малкото такива в страната, вече пета поредна година.

През месец април тя бе избрана да представи страната ни най-престижното в световен мащаб състезание по китайски език, което се предава по националната телевизия на Китайската народна република. Провеждащото се в град Кунмин, провинция Юнан взимат участие над 300 състезатели от 99 държави от всички континенти, които в рамките на половин месец доказват своите възможности пред специално жури.

На 22 октомври пък се състоя финалът на състезанието между победителите от различните континенти, сред които попада и нашата малка страна,а  конкуренти на Лора са участници от Северна Корея, Камерун, САЩ и Австралия. Лора, обаче не е сама, а със Станислав  Макреев от 118-то училище „Уилям Гладстон“ (София) и двамата изпреварват конкурентите от 98 държави по света.

В рамките на състезанието участниците получават на място въпроси, свързани с китайската култура, писменост и език. Имат 3 дни за подготовка за първия кръг, на който се явили 114 отбора. Във втория трябва да изнесат реч на китайски.

Споделя, че е впечатлила журито с високите си езиковите си умения и знанията си за Китай, а първото място ѝ отреждат изящните изпълнения на традиционни китайски танци, като тя практикува модерни танци от пет годишна и същевременно се опитва да усъвършенства и източните. Танцът ѝ на божура е бил в традиционен местен костюм. Милиони зрители пък  в реално време са станали свидетели на оспорваната конкуренция и превърнали Лора в истинска телевизионна звезда.

Днес тя бе посрещната на голям червен килим и огромен букет от рози с жълт балон с усмивка. Лора направи традиционния за изтока поклон, след което полетя в прегръдките на директора на ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ Мариела Николова, която ѝ прошепна „Гордеем се с теб!“, докато съучениците на Лора скандираха името ѝ.

„От четири години се боря за това място и късметът ми най-после се усмихна. Затова отидох в Китай и със съотборника ми Станислав Макреев от 118-то училище успяхме,“ сподели отличничката и допълни, че не е очаквала такъв успех. На финала е омагьосала журито с реч за идола си в китайските танци, а доскорошната й мечта е била да отиде в провинцията, в която той живее. Днес тя вече следва новата си такава, а именно „Да стана посланик на България в Китай“, сподели Лора пред журналистите

Най-големият подарък за Лора обаче със сигурност е оценката от всички в прекрасната гимназия. Всичките 23-ма абитуриенти от нейния клас изпяха песен на китайски, което трогна всички.

Вижте емоцията от посрещенето на Лора пред ФЕГ:

На първо място се класира представителят на Корея. Самата Лора се чувства щастлива и обогатена с безброй много нови преживявания.

 

 

 

 

 

 

 

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!