fbpx

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов.

Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи разходи за лекарства”, заяви шефът на „Подкрепа” Димитър Манолов, предаде TrafficNews.

По думите му, и двете предложения са равно отдалечени от адекватното решение на проблема. Но пък е абсурдна идеята на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ да се криминализира всеки болничен лист.

„Ако има измама с фалшиви документи, то измамникът е този, който откликва и ги издава, а не който ги ползва”, категоричен е Манолов.

Днес АИКБ е домакин на дискусия по темата, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров. Според данни на работодателската организация, 50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в това поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника, по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

С работодателите неведнъж сме водили разговори по този въпрос, направили сме предложения, стига те да поискат да ги чуят, каза още Манолов. Той е съгласен, че с болничните се злоупотребява, до „епидемия” се стига особено в случаите, когато има някаква селскостопанска кампания – да се обере гроздето, да се изоре нивата. Тогава рязко нараства броят на „болните”. А желанието да се излъже системата е станало част от културата на българина след прехода, когато е започнало масовото отричане на всичко.

„Аз също смятам, че това е нечестно и трябва да се спазват правилата. Но трябва да се намери най-адекватният подход”, посочи Манолов. Той даде за пример някои предприятия, в които синдикати и работодатели са се договорили да посещават на място болните, за да проверят състоянието им.

Трябва да се проучи и европейската практика, където няма такива злоупотреби.

Според Манолов идеята не работодателите, а Националния осигурителен институт /НОИ/ да плаща първите три дни болнични също няма да е работеща, защото това ще доведе до дефицит в бюджета му.

„Ние отдавна сме направили нашите предложения на правителството, включително и по въпроса за болничните. Време е да ни чуят”, каза още лидерът на „Подкрепа”.

И в края на краищата се разбра, че „виновни“ за болничните са лекарите, които са ги издали!?!За всеки болничен лист болния и „болния“ плащат на лекарите определена сума….Те си ги прибират, някой палаща за това, за наша сметка… и всичко си продължава ,както си е било….Характерно за България са само констатациите, а виновните, в гафата: „неизвестен извършител“!?!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учителка направи огромен гаф в „Стани богат“

Учителката в детска градина Росица Йовчева направи огромен гаф при въпрос за 500 лева в „Стани богат“ и само бързата намеса на водещия й помогна да не привърши участието си в телевизионната игра скоропостижно. Въпросът, който можеше да се окаже препъникамък за Йовчева, беше: „Какво ще получим, ако от числото …

БГ звезди
Мария: Стига майчинство, дала съм си своето, сега ми се живее!

кадри Нова телевизия Певицата Мария се обяви за беладжийката на поп фолка. В интервю в “На кафе” по Нова телевизия тя обясни с това свое качество постоянния интерес на медиите към нея. “24 години съм на сцена, вече съм свикнала, че половината ще ме харесат, другата половина – няма. Има …

Блиц Новини
Гала праща целувки от екрана на Геро: Много се е разхубавил

кадри Нова телевизия Интервю на Хилда Казасян от “Капките” в “На кафе” по Нова телевизия завърши с неочаквано признание на Гала, че харесва много водещия на музикалния формат Геро. Хилда разпръсна прословутия си позитивизъм в ефира. Докато обясняваше как всичко е от розово по-розово в предаването за имитации, тя беше …

error: Content is protected !!