fbpx

Диетоложка даде списък с най-добрите за пържене масла

zdrave.to

Диетоложката Екатерина Новикова съветва или изобщо да се откажем от пърженето, или много внимателно да подходим към избора на маслата.

Проблемът с всички масла е тяхната нестабилност. Малко да се разсеете, тиганът прегрява и от полезно масло се получават трансмазнини. Последните водят до появата на рак.

Основната разлика между всички масла е температурата, при която маслото започва да кипи и пуши. Това е температурата, при която маслото се превръща в трансмазнини и освобождава мастните киселини.

В рафинираното масло тази точка е най-висока. Но вредата от това масло надвишава факта, че то има най-висока точка на кипене.

Използването на рафинирано масло може да доведе до:

– Хормонални нарушения.
– Коронарна болест на сърцето.
– Атеросклерозата.
– Рак и други сериозни заболявания.

Рафинираните полиненаситени масла като ленено, слънчогледово, конопено, сусамово са много нестабилни. Диетоложката съветва те да се добавят към салатите и да се употребяват сурови.

Ето и представеният от нея рейтинг на маслата според точката им на кипене:

5) Зехтин Extra Vergin – 160 градуса (това е твърде малко за пържене)

4) Кокосово масло – 177 градуса (също не е подходящо за пържене)

3) Топено краве масло  – 252 градуса.

2) Горчично масло – 254 градуса.

1) Масло от авокадо – 270 градуса.

/zdrave.to

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!